Bijgewerkt: 22 november 2024

55 bedrijven zijn failliet verklaard in Nederland op week 19-2020

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS/FaillissementsDossier
14-05-2020

In week 19 (4 tot en met 8 mei 2020) zijn 55 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zijn er 24 minder dan in week 18. Rechtbanken doen vaak op dinsdag faillissementsuitspraken en dinsdag 5 mei was het bevrijdingsdag. In de eerste 19 weken van 2020 zijn er 1.397 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 16 meer dan in dezelfde periode van 2019.

Het CBS brengt tijdens de coronacrisis wekelijks de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld. Doorgaans zullen de cijfers op donderdag 12.00 uur gepubliceerd worden. In week 19 zijn 46 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard, 18 minder dan in week 18. Daarnaast zijn er 9 eenmanszaken failliet verklaard, 6 minder dan een week eerder.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2020)

Aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) naar branche, 2020


Meeste faillissementen in de specialistische zakelijke dienstverlening. Van alle branches had de specialistische zakelijke dienstverlening (o.a. juridische dienstverlening, architecten- en reclamebureaus) de meeste faillissementen, namelijk 8. Dat waren er 3 meer dan in week 18. Verder zijn er in de bouwnijverheid 6 bedrijven en in de eet- en drinkgelegenheden 5 bedrijven failliet verklaard. Van de 6 failliet verklaarde bedrijven in de bouwnijverheid waren er 4 een eenmanszaak. Net als in de meeste voorgaande weken van 2020 was de bouwnijverheid de sector met de meeste failliet verklaarde eenmanszaken.

Faillissementsgolf. Onder druk van de gevreesde faillissementsgolf wil het kabinet de voorgenomen wijziging van de Faillissementswet zo snel mogelijk ongeschonden door het parlement loodsen. Dit bleek maandag uit het overleg dat minister Dekker met de Kamer voerde. De beoogde aanpassing geeft bedrijven in financiële nood de mogelijkheid met schuldeisers een dwingend akkoord te sluiten. De oppositie heeft minder haast: volgens hen worden kleine schuldeisers de dupe van de nieuwe wet. Lees het verder op FaillissementsDossier



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.