Bijgewerkt: 26 september 2021

5de editie Diwali festival op het Stadsplein Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
08-10-2013

Indiaas Diwali festival in Amstelveen: een kleurrijk spektakel. Na het grote succes van de vorige jaren organiseert amsterdam inbusiness in samenwerking met KPMG en de Indiase gemeenschap, op zaterdag 26 oktober 2013 alweer de 5de editie van het India Diwali festival. Het Diwalifeest is het belangrijkste feest in India. Dit kleurrijke Indiase culturele evenement vindt plaats op het Stadsplein in Amstelveen.

Diwali, ook wel “lichtjesfeest” genoemd, is voor Indiërs één van de belangrijkste jaarlijkse feesten. Tijdens Diwali worden honderden lichtjes - kleigebakken lampjes, diya’s genaamd - aangestoken. De lichtjes symboliseren de overwinning van het goede over het kwade. 

Een grote festivaltent op het Stadsplein vormt 26 oktober de omgeving voor een kleurrijk Indiaas feestterrein, waar jong en oud vanaf 12.00 uur kunnen genieten van een breed en afwisselend programma. Er zijn talrijke kraampjes aanwezig waar heerlijke gerechten, sieraden en andere producten te koop zijn.

diwali Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Dansgroep op het podium van het Diwali festival in 2012


De Madan Dance Company viert 100 jaar Bollywood, Ind!kala Dance Company & Surili van Dijk en de Madhoerie Dance Company verzorgen spectaculaire dansoptredens; Balli Kalsi & Bhangra Group, Henriette van Staal, Mystery Starz & Xquisite en DJ Don zorgen voor de muzikale hoogtepunten.

Om 19.00 uur wordt het festival afgesloten met een bijzondere vuurwerkshow.

Het festival biedt ook dit jaar weer aandacht aan bijzondere liefdadigheidsprojecten.

Vanuit Amstelveen bijvoorbeeld wordt door vrijwilligers het Indiase kinderproject ECO-TRUST geleid.

Dit project is er op gericht kansarme Indiase meisjes en jongens met zorg en onderwijs te steunen om zo hun kansen in de Indiase maatschappij te vergroten. Het betreft hierbij zo'n 150 kinderen, die wonen in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil (www.ecotrust.nl). Een van de ambassadeurs van Eco-Trust, televisiepersoonlijkheid Rick Nieman, zal tijdens het Diwali festival ondervraagd worden over zijn werkzaamheden voor het goede doel.

Wethouder Economische Zaken Jan-Willem Groot (CDA): Met het Diwali festival willen we de groeiende Indiase gemeenschap in de regio Amsterdam een warm welkom heten én de niet-Indiase bewoners kennis laten maken met de Indiase cultuur. Door de toename van het aantal Indiase bedrijven in de Amsterdamse regio, is het aantal Indiase kenniswerkers hier de afgelopen jaren meer dan verviervoudigd.”

Het evenement wordt financieel mogelijk gemaakt door de Platinum sponsors Gemeente Amstelveen, Gemeente Amsterdam en KPMG; Gold sponsors Port of Amsterdam, TCS en PWC; Silver Sponsors KLM, Provincie Noord-Holland, India Tourist Board, Schiphol Cargo, Rabobank, Unibail Rodamco, Bridging the Gap Foundation en HDFC. Het festival is voor iedereen gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op www.diwalifestival.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.