Bijgewerkt: 1 april 2023

60 % van de Amstelveense huishoudens met laag inkomen kreeg energietoeslag

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
15-06-2022

Meer dan 2.980 van de 4.900 huishoudens met een laag inkomen in Amstelveen heeft de gemeente in een maand bereikt voor de energietoeslag. Daarmee is 60% van deze vaak moeilijk bereikbare doelgroep bereikt. Ook kregen deze inwoners tips om energie te besparen.

'Het is heel goed dat zoveel inwoners met een laag inkomen de energietoeslag krijgen. Door de campagne die we gevoerd hebben heeft de gemeente veel inwoners met een laag inkomen bereikt. We komen hierdoor in contact met inwoners die nog niet eerder gebruik maakten van minimavoorzieningen. We zien dat steeds meer huishoudens het moeilijk hebben door de hoge prijzen' - geeft Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en Inkomen aan.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2022)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en Inkomen van Amstelveen


1.650 inwoners hebben automatisch de toeslag al ontvangen. En 230 inwoners, die een aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) op de AOW van de SVB ontvangen, krijgen de toeslag nog voor 1 juli uitgekeerd. Zij krijgen de toeslag automatisch op hun rekening en krijgen hier een brief over. Al meer dan 1.100 mensen hebben een individuele aanvraag ingediend. Die aanvragen zijn we aan het behandelen. In totaal heeft de gemeente dus al aan 1.880 inwoners de energietoeslag uitbetaald. Dit komt neer op een bereik van 2.980 huishoudens. De afdeling die de energietoeslag uitkeert is heel druk met de verwerking van de aanvragen en zorgt voor een zorgvuldige afhandeling. Voor inwoners die niet in aanmerking voor de regeling voor energietoeslag en toch hun energierekening niet kunnen betalen kan de gemeente een uitzondering maken.

Energiebesparing. Gemeente Amstelveen heeft deze inwoners ook informatie gegeven over energiebesparing. Inwoners kunnen zelf ook iets kunnen doen om de kosten te drukken. De gemeente voert ook een campagne met energiebesparende tips. Met kleine maatregelen en het aanpassen van gedrag kan namelijk meteen op energie worden bespaard. De gemeente heeft een hele reeks eenvoudige bespaartips op een rij gezet, die bij elkaar met zeer beperkte investeringen al snel honderden euro’s per jaar kunnen schelen op de energierekening. De gemeente werkt bij de energiebesparing in huizen samen met de welzijnsorganisatie Participe Amstelland, Stichting Belklus, de gratis energiecoaches en het Energieloket Amstelveen, die onder andere energiewebinars geeft. Inwoners kunnen voor informatie over energiebesparende maatregelen kijken op www.regionaalenergieloket.nl/amstelveen.

Energietoeslag aanvragen voor 31 oktober 2022. Inwoners met een laag inkomen krijgen eenmalig per huishouden een energietoeslag van € 800,-. Huishoudens met een laag inkomen die bij de gemeente Amstelveen bekend zijn, hebben de eenmalige energietoeslag automatisch half mei ontvangen. Een ander deel krijg deze in juni uitbetaald. Deze huishoudens hebben ook een brief hierover gekregen. Huishoudens die de toeslag niet automatisch krijgen, kunnen de energietoeslag zelf online aanvragen via www.amstelveen.nl/energietoeslag of via een aanvraagformulier bij het Amstelveenloket. Heeft u vragen over de energietoeslag? Of hulp nodig bij het aanvragen of geldzorgen heeft? Neem dan contact op met het Amstelveenloket via amstelveenloket@amstelveen.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.