Bijgewerkt: 26 november 2022

75 jaar heemparken in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-03-2015

In 2015 is het 75 jaar geleden, dat begonnen werd met de aanleg van het oudste heempark van Amstelveen. Het gaat om heempark De Braak, dat in 2012 samen met het Dr. Jac. P. Thijssepark rijksmonument werd. In de Braak experimenteerde ontwerper Chris Broerse in 1940 met het gebruik van inheemse planten in openbaar groen. Het park staat op meerdere lijsten van 'mooiste parken van Europa en de wereld' en geniet in het binnen- en buitenland grote bekendheid.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

In de jaren 1940 hebben de heren Chris Broerse en Koos Landwehr van overal en nergens zaden gehaald. In het park de Braak richtten zij voor deze zaden een plantenkwekerij op, om de toekomstige heemparken in Amstelveen van genoeg inheemse planten te kunnen bevoorraden. De kwekerij is nog steeds in gebruik. De reden is, dat op een stuk veengrond na ongeveer tien jaar de planten niet meer kunnen overleven. Dat bepaalde deel van het park wordt dan leeggehaald, omgewoeld en weer voorzien van nieuw opgekweekte planten


Peter Bot (BBA) wethouder Groen gaf 13 maart 2015 met heemparkmedewerkers in De Braak het startsein van de festiviteiten. Peter Bot: “Dit jaar vieren we het 75 jarig bestaan van onze groene trots: het fenomeen heemparken. De medewerkers van onze heemparken organiseren dit feestjaar zelf een aantal rondleidingen. Ook IVN Amstelveen verzorgt rondleidingen. De heemparken zijn een echte Amstelveense uitvinding. De groene schoonheid ervan is een belangrijke reden voor het winnen van Amstelveens goud bij de wedstrijd van groenste steden van Europa vorig jaar”.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2015)

Peter Bot (BBA) wethouder Groen met de heempark medewerkers


Zondag 22 maart 2015 organiseren heemparkmedewerkers de eerste rondleiding door de heemparken. De start is om 13:00 uur bij de ingang van het Dr. Jac. P. Thijssepark, hoek Prins Bernhardlaan/Emmakade. Aanmelden is niet nodig en de rondleiding duurt ongeveer twee uur. Kijk voor meer informatie over alle activiteiten op www.amstelveen.nl/75jaarheemparken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.