Bijgewerkt: 22 december 2024

77 jaren geleden werd Hiroshima en Nagasaki in Japan met atoombommen gebombardeerd

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
06-08-2022

De Verenigde Staten hebben twee atoombommen laten ontploffen boven de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, respectievelijk op 6 en 9 augustus 1945. De twee bombardementen doodden tussen 129.000 en 226.000 mensen, waarvan de meesten burgers waren, en blijven het enige gebruik van kernwapens in een gewapend conflict.

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog bereidden de geallieerden zich voor op een kostbare invasie van het Japanse vasteland. Deze onderneming werd voorafgegaan door een conventionele en brandbombardementencampagne die 64 Japanse steden verwoestte. De oorlog op het Europese toneel werd beëindigd met de capitulatie van Duitsland op 8 mei 1945 en de Geallieerden richtten hun aandacht volledig op de oorlog in de Stille Oceaan. Tegen juli 1945 had het Manhattan Project van de Geallieerden twee soorten atoombommen geproduceerd: "Fat Man', een plutonium implosie-type kernwapen; en 'Little Boy', een verrijkt uranium pistool-type splijtingswapen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2022)

Op het moment dat deze foto werd gemaakt, golfde de rook 6 km boven Hiroshima, terwijl de rook van de ontploffing van de eerste atoombom zich over 5 km had verspreid op het doel aan de basis van de stijgende kolom. Zes vliegtuigen van de 509th Composite Group namen deel aan deze missie: één om de bom te dragen (Enola Gay), één om wetenschappelijke metingen te doen van de ontploffing (The Great Artiste), de derde om foto's te nemen (Necessary Evil), terwijl de anderen ongeveer een uur vooruit vlogen om als weersverkenners op te treden (08/06/1945). Slecht weer zou een doel diskwalificeren omdat de wetenschappers aandrongen op een visuele aflevering. Het primaire doel was Hiroshima, het secundaire was Kokura, en het tertiaire Nagasaki. Foto rechts: Atoombombardement op Nagasaki op 9 augustus 1945, genomen door Charles Levy


De 509th Composite Group van de United States Army Air Forces werd opgeleid en uitgerust met de gespecialiseerde Silverplate versie van de Boeing B-29 Superfortress, en ingezet op Tinian op de Marianen-eilanden. De Geallieerden riepen op tot de onvoorwaardelijke overgave van de Keizerlijke Japanse strijdkrachten in de Verklaring van Potsdam op 26 juli 1945, het alternatief was "onmiddellijke en totale vernietiging". De Japanse regering verkoos het ultimatum te negeren.

De toestemming van het Verenigd Koninkrijk werd verkregen voor de bombardementen, zoals was vereist in het Akkoord van Quebec, en op 25 juli werden door generaal Thomas Handy, de waarnemend stafchef van het Amerikaanse leger, orders gegeven voor het gebruik van atoombommen op Hiroshima, Kokura, Niigata, en Nagasaki. Deze doelen waren gekozen omdat het grote stedelijke gebieden waren die ook militair belangrijke faciliteiten herbergden. Op 6 augustus werd een Little Boy op Hiroshima afgeworpen, waarop premier Suzuki herhaalde dat de Japanse regering de eisen van de Geallieerden zou negeren en zou doorvechten.

Drie dagen later werd een Fat Man op Nagasaki afgeworpen. In de twee tot vier maanden daarna kostten de atoombommen tussen de 90.000 en 146.000 mensen het leven in Hiroshima en 39.000 en 80.000 in Nagasaki; ruwweg de helft vond plaats op de eerste dag. Nog maanden daarna stierven veel mensen aan de gevolgen van brandwonden, stralingsziekte en verwondingen, nog verergerd door ziekte en ondervoeding. Hoewel Hiroshima een omvangrijk militair garnizoen had, waren de meeste doden burgers.

Japan gaf zich over aan de Geallieerden op 15 augustus, zes dagen na de oorlogsverklaring van de Sovjet-Unie en het bombardement op Nagasaki. De Japanse regering ondertekende de akte van overgave op 2 september 1945, waarmee een einde kwam aan de oorlog. Wetenschappers hebben de gevolgen van de bombardementen voor het sociale en politieke karakter van de latere wereldgeschiedenis en de populaire cultuur uitvoerig bestudeerd, en er is nog steeds veel discussie over de ethische en juridische rechtvaardiging van de bombardementen. Voorstanders menen dat de atoombombardementen noodzakelijk waren om de oorlog snel te beëindigen met een minimum aan slachtoffers; critici betwisten hoe de Japanse regering tot overgave werd gebracht, en wijzen op de morele en ethische implicaties van kernwapens en de dood van burgers.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.