Bijgewerkt: 29 maart 2024

78% van de Nederlanders kent de verkeersregels niet

Nieuws -> Informatief

Bron: ANWB
14-09-2015

Maar liefst 78% van de Nederlanders boven de 18 jaar is onvoldoende op de hoogte van de verkeersregels. Dat is de uitslag van het Nationaal Kampioen Verkeersexamen, dat de ANWB Kampioen in september publiceerde. De Kampioen vroeg ANWB-leden een online theorie-examen in te vullen. Ruim 10.000 (van de 13.500) respondenten zakten voor het examen met 25 vragen.

Vooral nieuwe verkeersregels blijken lastig, maar ook vragen over bijvoorbeeld aanwijzingen van een verkeersagent, voorrang op rotondes en de belijning op een 100 km-weg zijn struikelblokken voor veel mensen. Opvallende conclusies uit het examen: mannen (28% geslaagd) scoren beter dan vrouwen (16 % geslaagd), bestuurders van een Chevrolet, Audi of Skoda scoren beduidend beter dan eigenaren van een Alfa Romeo, Kia of Mercedes. En: jonge bestuurders beheersen de regels beter dan bestuurders die hun rijbewijs al langer hebben.



Toch is er niet direct reden tot paniek, vinden de door de Kampioen geraadpleegde verkeersdeskundigen. Kennis van de regels betekent niet meteen een betere rijstijl. En oudere bestuurders rijden doorgaans voorzichtiger en hebben meer rijervaring. De ANWB wil dan ook geen verplicht herexamen voor bezitters van een rijbewijs, maar vindt wel, dat bestuurders af en toe zelf hun kennis zouden mogen opfrissen. De uitslag van het Nationaal Kampioen Verkeersexamen staat in het septembernummer van de Kampioen. Test ook je verkeerskennis bij Nationaal Kampioen Verkeersexamen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.