Bijgewerkt: 29 april 2024

78 jaar na de atoombom op Hiroshima

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
06-08-2023

Hiroshima (広島市 Hiroshima-shi, is de hoofdstad van de Hiroshima Prefectuur in Japan. Op 1 juni 2019 had de stad naar schatting 1.199.391 inwoners. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden het Second General Army en het Chūgoku Regional Army hun hoofdkantoor in Hiroshima, en het Army Marine Headquarters bevond zich in de haven van Ujina. De stad had ook grote depots met militaire voorraden en was een belangrijk centrum voor de scheepvaart.

Het bombardement op Tokio en andere steden in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte wijdverbreide verwoestingen en honderdduizenden burgerdoden. Er waren geen dergelijke luchtaanvallen op Hiroshima. Er bestond echter een reële dreiging en die werd onderkend. Ter bescherming tegen mogelijke brandbombardementen in Hiroshima werden schoolkinderen van 11–14 jaar gemobiliseerd om huizen te slopen en brandgangen te creëren.



Op maandag 6 augustus 1945 om 8.15 uur (Hiroshima-tijd) werd het kernwapen "Little Boy" op Hiroshima gedropt vanuit een Amerikaanse Boeing B-29 Superfortress, de Enola Gay, gevlogen door Paul Tibbets (23 februari 1915 – 1 november 2007), waarbij ten minste 70.000 mensen rechtstreeks werden gedood, waaronder duizenden Koreaanse dwangarbeiders. Minder dan 10% van de slachtoffers waren militairen. Tegen het einde van het jaar brachten verwondingen en straling het totale aantal doden op 90.000 à 140.000. De bevolking vóór het bombardement was ongeveer 345.000. Ongeveer 70% van de gebouwen van de stad werd verwoest en nog eens 7% zwaar beschadigd.

De openbare vrijgave van filmbeelden van de stad na de aanval, en een deel van het onderzoek van de Atomic Bomb Casualty Commission naar de menselijke effecten van de aanval, waren tijdens de bezetting van Japan beperkt en veel van deze informatie werd gecensureerd tot de ondertekening van de Verdrag van San Francisco in 1951, het herstel van de controle aan de Japanners.

Op 17 september 1945 werd Hiroshima getroffen door de Makurazaki Typhoon (Typhoon Ida). In de prefectuur Hiroshima vielen meer dan 3.000 doden en gewonden, ongeveer de helft van het nationale totaal. Meer dan de helft van de bruggen in de stad werd vernietigd, samen met zware schade aan wegen en spoorwegen, waardoor de stad verder werd verwoest.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

De Memorial Cenotaph in het Hiroshima Peace Memorial Park. Het woord cenotaaf is afgeleid van het Grieks en betekent 'leeg graf'

Hiroshima werd na de oorlog herbouwd, met hulp van de nationale regering via de Hiroshima Peace Memorial City Construction Law die in 1949 werd aangenomen. Het bood financiële steun voor de wederopbouw, samen met gedoneerd land dat voorheen eigendom was van de nationale regering en werd gebruikt door het keizerlijke leger .

In 1949 werd een ontwerp geselecteerd voor het Hiroshima Peace Memorial Park. Hiroshima Prefectural Industrial Promotion Hall, het dichtstbijzijnde overgebleven gebouw bij de locatie van de ontploffing van de bom, werd aangeduid als de Genbaku Dome (原爆ドーム) of "Atomic Dome", een onderdeel van het Hiroshima Peace Memorial Park. Het Hiroshima Peace Memorial Museum werd in 1955 geopend in het Peace Park. Het historische kasteel van Hiroshima werd herbouwd in 1958. Hiroshima bevat ook een Vredespagode, gebouwd in 1966 door Nipponzan-Myōhōji. Uniek is dat de pagode is gemaakt van staal in plaats van de gebruikelijke steen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.