Bijgewerkt: 22 november 2024

79 jaar na de ontploffing van twee atoombommen in Japan

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
07-08-2024

Op 6 en 9 augustus 1945 lieten de Verenigde Staten twee atoombommen ontploffen boven de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. De bombardementen kostten tussen de 150.000 en 246.000 mensen het leven, waarvan de meesten burgers waren, en zijn nog steeds het enige gebruik van kernwapens in een gewapend conflict.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2024)

De Enola Gay (Boeing B-29 Superfortress bomber) gooide de atoombom 'Little Boy' op Hiroshima. Piloot colonel Paul W. Tibbets (midden op de foto) is te zien met zes leden van de grondploeg op Mariana Islands in 1945

Japan gaf zich op 15 augustus 1945 over aan de geallieerden, zes dagen na het bombardement op Nagasaki en de oorlogsverklaring van de Sovjet-Unie aan Japan en de invasie van het door Japan bezette Mantsjoerije. De Japanse regering ondertekende het overgave-instrument op 2 september, 1945 waarmee de oorlog effectief werd beëindigd.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

De Memorial Cenotaph in het Hiroshima Peace Memorial Park. Het woord cenotaaf is afgeleid van het Grieks en betekent 'leeg graf'

In 1945 ging de Pacifische Oorlog tussen het Japanse Keizerrijk en de Geallieerden zijn vierde jaar in. De meeste Japanse militaire eenheden vochten fel, waardoor de geallieerde overwinning een enorme prijs zou betalen. De 1,25 miljoen slachtoffers die de Verenigde Staten in totaal leden in de Tweede Wereldoorlog, omvatten zowel militair personeel dat in actie was gesneuveld als gewond. Bijna een miljoen van de slachtoffers vielen in het laatste jaar van de oorlog, van juni 1944 tot juni 1945. In december 1944 bereikte het Amerikaanse aantal slachtoffers in de strijd een recordhoogte van 88.000 als gevolg van het Duitse Ardennenoffensief.

Bezorgd over de geleden verliezen, stelde president Roosevelt voor om zo snel mogelijk atoombommen op Duitsland te gebruiken, maar hij kreeg te horen dat de eerste bruikbare atoomwapens nog maanden op zich zouden laten wachten. De Amerikaanse reserves aan mankracht raakten op. Uitstel voor groepen zoals landarbeiders werd aangescherpt en er werd overwogen om vrouwen op te roepen. Tegelijkertijd raakte het publiek oorlogsmoe en eiste dat de langdurig dienende militairen naar huis werden gestuurd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.