Bijgewerkt: 16 oktober 2024

8 megaton minder broeikasgas in Noord-Holland

Nieuws -> Provincie

Bron: Provincie Noord-Holland
05-10-2024

Met de nieuwe klimaataanpak wil de Provincie Noord-Holland de uitstoot van broeikasgas in Noord-Holland sneller verlagen en zo de doelstelling van 55% broeikasgasvermindering in 2030 ten opzichte van 1990 halen.

Uit onderzoek van adviesbureau Berenschot is gebleken dat de provincie met de tot nu toe ingezette maatregelen de besparing niet gaan halen. Tussen de beoogde besparing aan broeikasgasuitstoot en de daadwerkelijke besparing zit nog een gat van 8 megaton. Ter vergelijking, dat is de helft van de totale broeikasgasuitstoot van de industrie in Noord-Holland in 2020.

Doel per sector. Om de afgesproken doelen wél te halen, neemt de provincie maatregelen op het gebied van mobiliteit, gebouwde omgeving, industrie, duurzame energieopwekking, landbouw en landgebruik. Voorbeelden van maatregelen zijn het met subsidie stimuleren van circulair bouwen en het aanjagen van anders reizen. Het gaat ook over de RES-doelstelling voor het realiseren van hernieuwbare energie op land en om het coördineren van de ruimtelijke inpassing van energie infrastructuur. De provincie houdt de resultaten continu bij, zodat er waar nodig kan worden bijgestuurd. 

Foto Amstelveen
(Bron Provincie NH - 2023)

Rosan Kocken (GroenLinks) is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland met de portefeuilles Natuur en landschap, Water en bodem, inclusief bodemdaling, Klimaat en energietransitie, Klimaatadaptatie

Rosan Kocken, gedeputeerde Klimaat en Energie: “De Noord-Hollandse Klimaataanpak is een overzicht, waarin elke gedeputeerde zich door scherper te meten toewijdt om binnen zijn of haar portefeuille bij te dragen aan het behalen van de beoogde 55 procent CO²-reductie tegen 2030.”

Samen met gemeenten en inwoners. De provincie werkt nauw samen met gemeenten, waterschappen, de rijksoverheid en de EU om de klimaatdoelen te bereiken. De klimaat- en energietransitie heeft een grote maatschappelijke impact. Daarom onderzoekt de provincie mogelijkheden om inwoners meer te laten meepraten en meedenken over de inspanning die het onderneemt om de energietransitie te realiseren. 

Broeikasgassen. Broeikasgassen zitten in de atmosfeer en houden de warmtestraling van de aarde vast. Te veel broeikasgassen door fossiele brandstoffen als aardolie, aardgas en steenkool te verbranden warmen de aarde op met klimaatverandering als gevolg. 

Provinciale Staten. Provinciale Staten hebben op 30 september 2024 ingestemd met de Noord-Hollandse Klimaataanpak. Daarbij werden 2 amendementen en 1 motie aangenomen

Zie ook: De Noord-Hollandse Klimaataanpak (pdf, 90 pagina’s) Samenvatting Noord-Hollandse Klimaataanpak (pdf, 5 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.