Bijgewerkt: 25 april 2024

80-jarig jubileum van het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Amsterdamse Bos

Bron: Amsterdamse Bos
16-05-2014

Op zondag 1 juni 2014 vindt het Amsterdamse Bos Festival plaats op de Kleine Speelweide. Om te vieren, dat het Bos 80 jaar bestaat en dat al decennia lang inwoners uit Amsterdam en omgeving er plezier van hebben. Het programma duurt van 12.00-21.00 uur. De toegang is gratis. Overdag zijn er voorstellingen van onder andere:

Circus Elleboog en theater De Toverknol. ’S avonds zijn er ook optredens van Wicked Jazz Sounds en Kraak & Smaak. Naast de twee voorstellingen overdag kunnen kinderen deelnemen aan allerlei activiteiten, zoals een kookworkshop, paardrijden, een klimparcours, kanoën, een timmerworkshop, een rondje met de boswachter, spelen op de vernieuwde Speeleilanden en nog veel meer.

Vrijwel alles is gratis. Een enkele activiteit vraagt om een kleine bijdrage. Het avondprogramma start vanaf 17.00 uur en wordt gevuld door de swingende jazz bands, Gare du Nord, Wicked Jazz Sounds en als afsluiter Kraak & Smaak. Iedereen is van harte welkom om met ons alvast de zomer en het 80-jarig jubileum dansend in te luiden. Uiteraard is er biologisch eten en drinken, er is voor ieder wat wils en picknicken kan overal, verspreid over het terrein.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een pittoresk locatie in het Amsterdamse Bos, het is hier rustig en het is heel mooi om te zien


Geschiedenis en ontwerp Amsterdamse Bos

De inspirator voor het Amsterdamse Bos was Jac. P. (Jacobus Pieter) Thijsse (1865-1945), veldbioloog en natuurbeschermer. Al in 1900 maakte hij zich zorgen om het groen rond de stad. In zijn werk gaf hij aan, dat het gebied bezuiden de Nieuwe Meer zeer geschikt was voor het aanleggen van een bos.

In 1927 kregen de ideeën om het Amsterdamse Bos aan te leggen gestalte. Het zag het levenslicht als het 'Boschplan', ontworpen met het doel uitbreiding van de recreatiefaciliteiten van de hoofdstad Amsterdam. De architecten van het plan waren de stedenbouwkundigen Cornelis van Eesteren en Jakoba Mulder. In 1928 werd besloten tot aanleg. Het bos is aangelegd in de toenmalige Rietwijkerpolder.

In 1929 begon het gigantische werk, dat door duizenden werkloze ongeschoolde arbeiders werd verricht. Later kwamen ook hoger opgeleide mensen aan het project werken, want door de wereldwijde financiële crisis heerste in Nederland grote werkloosheid. Amsterdam had meer dan 50.000 mensen zonder werk.

In het kader van werkverschaffing, -geen werk betekende geen uitkering-, moesten hier de werklozen per dag 8,5 uur werken, maar ook 5 1/2 uur op de zaterdagen. Het meeste werk werd door handenarbeid verricht, dus met één stuk gereedschap, de schop. Stalen kiepkarren werden wel beschikbaar gesteld door de Nederlandse Heidemaatschappij, welke op een aangelegde railverbinding met behulp van kleine locomotieven de aarde hebben verplaatst.

Drie miljoen kubieke meter aarde werd verzet op het 895 hectare grondoppervlak en er werden tot 1940 meer dan 200 duizend bomen en struiken geplant. Deze vormen nog steeds de basis van het Amsterdamse Bos.

Ideeën hiervoor werden uit het buitenland gehaald. In Londen mochten mensen bijvoorbeeld in parken op het gras zitten, of picknicken. Dat was voor Nederland revolutionair. Het ontwerp van het Amsterdamse Bos werd een ideale mix van natuurlijk parklandschap en mogelijkheden voor recreatie en ontspanning.

Feiten en cijfers

Het Bos is drie keer groter dan het Central Park in New York en 22x groter dan het Vondelpark. Het Amsterdamse Bos biedt ruimte en rust, maar heeft ook allerlei attracties, zoals Klimpark Fun Forest, Spa Zuiver, Miniport en de Geitenboerderij. Jaarlijks vinden er meer dan 250 evenementen plaats, van bruiloft tot muziekfestival en komen er 6 miljoen bezoekers.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.