Bijgewerkt: 1 november 2024

8000 kinderen krijgen het Nibud Gelddiploma

Nieuws -> Informatief

Bron: Nibud
10-07-2012

Deze weken verlaten 8000 kinderen de basisschool met het Nibud Gelddiploma op zak. Dit betekent, dat zij financieel weerbaar naar het middelbaar onderwijs gaan. Ruim 300 scholen hebben sinds de start in 2011 het Nibud Geldexamen bij hun leerlingen afgenomen. Dit lesprogramma leert kinderen de basisvaardigheden van goed omgaan met geld die noodzakelijk zijn in de huidige maatschappij.

Ook voor komend schooljaar hebben verschillende scholen het geldexamen al opgenomen in hun programma. Bijzonder om te melden is dat de gemeenten Rotterdam en Amsterdam interesse hebben om het Nibud Geldexamen een structurele plek te geven in het basisonderwijs.

nibud Amstelveen
(Bron Nibud - 2012)

Het logo van de Nibud Geldexamen


Financieel zelfredzaam

Het Gelddiploma is de beloning voor het afgelegde Nibud Geldexamen, acht lessen over geld die geïntegreerd zijn in het rekenonderwijs in de groepen 7 en 8. Gerjoke Wilmink, directeur van het Nibud: “We weten, dat kinderen die al op jonge leeftijd hebben leren omgaan met geld, later beter omgaan met geld.

Dat scholen het Geldexamen opnemen in hun lesprogramma is erg belangrijk. Wij zijn daarom erg blij met de initiatieven van de gemeente Rotterdam en Amsterdam. Zonder hulp van scholen en landelijke en lokale overheid krijgen kinderen niet de mogelijkheid om financieel zelfredzaam te worden”.

50.000 leerlingen met een Gelddiploma

Ouders zijn de eerst verantwoordelijken als het gaat om financiële opvoeding, maar het onderwijs heeft hier ook een verantwoordelijkheid. Willemijn Zwiep initiatiefneemster van het Nibud Geldexamen en werkzaam bij Deloitte: “We hebben samen met het Nibud en uitgeverij Thieme Meulenhoff het Geldexamen ontwikkeld.

Het is een compact programma geworden, dat makkelijk inpasbaar is in het reguliere rekenprogramma van de scholen. Zo belasten we de scholen het minst, en halen we het maximale uit de rekenlessen. Ons streven is komend schooljaar bij nog eens 50.000 basisschoolleerlingen het Nibud Geldexamen te laten afnemen”.

Nibud Gelddiploma maakt kinderen handels bekwaam Geld uitgeven in de schoolkantine, tijdens het uitgaan en de kosten van mobiel bellen in de hand kunnen houden. Zodra een leerling naar het voortgezet onderwijs gaat, wordt de druk op zijn portemonnee erg groot.

Een leerling met een Nibud Gelddiploma op zak kent de verschillen tussen lenen en sparen, kan zijn uitgaven plannen, met een kritische blik naar reclames kijken, kortingen berekenen en veilig betalen via pin en internet. Kinderen met een diploma kunnen denken in transacties, een belangrijke vaardigheid in een wereld, waarin geld steeds minder tastbaar is. De leerlingen worden getoetst via een schriftelijk examen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.