Bijgewerkt: 3 december 2022

83 procent aangiftes winkelcriminaliteit zonder straf

Nieuws -> Politie

Bron: Platform Detailhandel Nederland
09-10-2008

Slechts 17% van de aangiftes van winkelcriminaliteit wordt gevolgd door een straf. Dit blijkt uit onderzoek van het Platform Detailhandel Nederland. De overgrote meerderheid van winkelcriminaliteit blijft onopgelost wat ernstig afbreuk doet aan het rechtsgevoel van winkeliers. Het Platform Detailhandel pleit voor onorthodoxe maatregelen.

Van miljoenen winkeldiefstallen, inbraken en andere vormen van winkelcriminaliteit doen winkeliers echter geen aangifte, omdat het veel tijd kost en weinig oplevert. In de periode 2003-2007 deden winkeliers in totaal 335.000 keer aangifte van winkelcriminaliteit. Hiervan is alleen maar 17% opgevolgd met een taak- of geldstraf van het Openbaar Ministerie of een gang naar de rechter. Een negatieve uitschieter is de ramkraak: hier is de kans op straf 6%.

Steeds minder overvallen opgelost

Het is verontrustend dat steeds minder overvallen opgelost worden. In 2007 was het oplossingspercentage 26%, in 2003 nog 38%. Dit is extra verontrustend vanwege de stijging van de winkelovervallen. Het Platform Detailhandel Nederland eist dat alle overvallers voor al hun misdaden berecht worden.

Daarnaast constateert het Platform Detailhandel Nederland dat steeds vaker minderjarige overvallers opduiken. In 2006 was circa 7% van de overvalcriminelen minderjarig, in 2007 is dit al 11%. Begon een criminele carrière vroeger met een winkeldiefstal, nu lijkt het erop dat deze start met een gewapende overval.

Handhavingstekort

Het Platform Detailhandel Nederland constateert een enorm handhavingstekort. Eerdere successen in de strijd tegen winkelcriminaliteit dreigen hierdoor teniet te worden gedaan. Daarom willen de winkeliers van Nederland samen met de overheid nieuwe repressieve en preventieve acties starten.

Herman van der Geest, voorzitter Winkelcriminaliteit van het Platform Detailhandel Nederland: “Het tekort aan politie en justitie is zeer zorgelijk en lijkt alleen maar groter te worden. Met de regelmaat van de klok proberen hangjongeren winkeliers te terroriseren. Het komt voor dat winkeliers die aangifte doen, bedreigd worden. Elk jaar weer zijn er ondernemers die hun winkel sluiten, omdat de gewelddadige overvallen hen te veel zijn geworden. De overheid mag het niet laten afweten. De criminelen moeten hun verdiende loon krijgen.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.