Bijgewerkt: 23 november 2024

8400 incidenten gemeld tijdens de jaarwisseling 2013-2014

Nieuws ->

Bron: Politie- en Brandweer Nederland
01-01-2014

Het aantal ernstige incidenten tijdens de jaarwisseling 2013-2014 in Nederland bleef beperkt. Over het algemeen verliep oud en nieuw relatief rustig. Wel was er in een aantal plaatsen sprake van geweld tegen hulpverleners en moest de mobiele eenheid optreden om de rust te herstellen – meldt de politie.

De politievoorbereidingen voor oudjaar waren dit jaar nog intensiever dan gebruikelijk. Zo startte elke eenheid een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) om het politieoptreden te coördineren en werden de grootste relschoppers in het vizier gehouden. Er waren deze jaarwisseling 10.000 politiemensen op straat.

Op veel plaatsen in het land wierp deze massieve inzet haar vruchten af; het aantal grote incidenten bleef beperkt. Korpschef Gerard Bouman: ‘Ik kijk terug op een sfeervolle jaarwisseling. Mede dankzij de politiemensen en hulpverleners was er in het algemeen geen sprake van grimmigheid. Maar: wederom werd geweld tegen hen gebruikt. Dat is onacceptabel!’

8400 incidenten

In totaal zijn 8400 incidenten gemeld. Dit is een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar. De grote toename zit in vuurwerk gerelateerde incidenten (29%) en het aantal branden en ontploffingen (38%). Op meerdere plaatsen werd brandweerlieden het werk onmogelijk gemaakt. Politiemensen traden onder andere op in Gouda, Schiedam en Rotterdam om hen te beschermen.

De politie verrichtte ruim 800 aanhoudingen, inclusief de aanhoudingen in het Brabantse Veen op oudjaarsdag. De cijfers van geweld, openbare orde en vernieling stegen licht. Er zijn 108 incidenten van geweld tegen hulpverleners gemeld. Dit is stijging ten opzichte van vorig jaar. Toen waren er 81 incidenten.

champagne Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Met de champagne in de hand was de jaarwisseling zonder noemenswaardige incidenten verlopen


Een aantal politiemensen raakte lichtgewond. Zo werd in Haarlem een agent in zijn rug geraakt door een scherf van ontploffend vuurwerk. Door zijn veiligheidsvest bleven de verwondingen beperkt. In het Gelderse Nieuwaal ontplofte zwaar vuurwerk onder een rijdende politieauto. Eén van de inzittenden bleef ongedeerd, de andere liep nekletsel op. Een agent in Weert brak zijn knieschijf toen een verdachte zich verzette bij zijn aanhouding.

Cijfers

Dit jaar voerden alle eenheden informatie over de jaarwisseling in de Basis Voorziening Handhaving (BHV), het systeem van de nationale politie om snel informatie te verkrijgen over relevante onderwerpen. Omdat dit voorheen anders gebeurde, kunnen er verschillen optreden tussen de cijfers van de vorige jaarwisseling en deze. Om toch een vergelijking te kunnen maken heeft de politie de gegevens van de jaarwisseling 2012/2013 ingevoerd in het BHV systeem. Cijfers die in dit bericht worden genoemd zijn op deze vergelijking gebaseerd.

Drukke jaarwisseling voor de brandweer

De jaarwisseling is, met uitzondering van een aantal incidenten tegen brandweerpersoneel, over het algemeen goed verlopen. ‘Het was druk, maar beheersbaar.' Dat stelt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland na een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland onder de 25 veiligheidsregio's.

Brandweer rukt 3.500 keer uit

De brandweer is in Nederland tijdens deze jaarwisseling meer dan 3.500 keer uitgerukt, vooral voor kleine incidenten zoals containerbranden, vreugdevuren, autobranden en andere buitenbrandjes. In de regio Amstelland werden de brandweerlieden meer dan 200 keer uitgerukt. Opvallend is wel het hoge aantal woningbranden. Gelukkig hebben deze niet tot menselijke slachtoffers geleid.

Wel kwam hierbij een aantal huisdieren om, waaronder in Amsterdam en Arnhem. In Rotterdam brak brand uit op een balkon, nadat hier vuurwerk op was gegooid. Vanwege de ontruiming van een aantal woningen werd opgeschaald naar de categorie grote brand. Brandweerduikers zijn bij Hollandsche Rading ingezet bij een auto-ongeval. In de te water geraakte auto zaten vier personen. Twee daarvan zijn overleden.

Agressie tegen de brandweer

Brandweer Nederland moet helaas constateren, dat het brandweerpersoneel in sommige steden moeilijk is gemaakt hun werk uit te voeren. In enkele plaatsen was er sprake van agressie en geweld tegen brandweermensen, zoals het bekogelen van brandweermensen met onder andere vuurwerk. Daarbij is de politie en soms ook de ME de brandweer te hulp geschoten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.