Bijgewerkt: 1 juli 2022

8413 incidenten gemeld tijdens de jaarwisseling van 2014-2015

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
02-01-2015

In het totaal zijn er 8413 incidenten gemeld tijdens de jaarwisseling van 2014-2015 in Nederland, een kleine daling ten opzichte van afgelopen jaar. De politie verrichtte 576 aanhoudingen, een daling van 30 procent. De politie ziet een verschuiving van zwaardere misdrijven, zoals mishandeling en bedreiging naar overtredingen als vuurwerkoverlast. Daarom is ook het aantal door het Openbaar Ministerie aangedragen zaken fors gedaald. De nacht werd ontsierd door een aantal grote branden. Dat blijkt uit de eerste gegevens van de politie, de brandweer en het Openbaar Ministerie.

Het aantal gewelddadigheden tegen agenten daalde met 14 procent tot 93. Ook zijn er vijf andere hulpverleners belaagd, een daling van 50 procent ten opzichte van vorig jaar. De mobiele eenheid moest op verschillende plekken optreden en hulpverleners zijn op meerdere plekken door omstanders gehinderd in hun werk.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2014)

Ivo Opstelten, (VVD) minister van Veiligheid en Justitie


Brandweer

De brandweer rukte tijdens deze jaarwisseling 4253 keer uit, dat is ongeveer een kwart minder dan afgelopen jaar. Wel viel een aantal forse branden op, zoals in Uden en Alkmaar, waar veel schade is aangericht. Op meerdere plekken zijn brandweerlieden door omstanders gehinderd in hun werk, waarna assistentie van de politie is ingeroepen.

Openbaar Ministerie

De politie heeft in totaal 377 personen bij het OM aangeleverd na aanhouding wegens een misdrijf, dat verband hield met de jaarwisseling, vorig jaar waren dat er nog 615. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie die op 1 januari 2015 bij alle parketten van het OM is gehouden. Deze daling wordt ook verklaard door de verschuiving van zwaardere misdrijven naar lichtere incidenten.

Reactie minister Opstelten

Minister Opstelten spreekt zijn waardering uit voor alle hulpverleners die er aan hebben bijgedragen, dat de jaarwisseling voor de meeste mensen een feest was. “Het is goed, dat we minder zware misdrijven zien, maar het totaal moet omlaag.” De minister vindt het geweld tegen hulpverleners absoluut onacceptabel. Massale inzet blijft nodig om te zorgen, dat Oud en Nieuw voor iedereen feestelijk verloopt. De definitieve rapportage over het verloop van de jaarwisseling verschijnt later deze maand.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.