Bijgewerkt: 28 november 2022

98 % van de Nederlandse huishoudens hadden internettoegang in 2017

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
05-02-2018

Nederland behoort tot de kopgroep van EU-28-landen met de meeste huishoudens die toegang hebben tot internet. In 2017 had 98 procent van de Nederlandse huishoudens thuis internet, het Europese gemiddelde was 87 procent. Ook met snelle breedbandverbindingen behoort Nederland tot de top. Dat blijkt uit een analyse door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van cijfers van Eurostat.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2018)

Huishoudens in de EU met internet breedbandverbinding thuis in 2017In 2017 had 98 procent van de Nederlandse huishoudens thuis toegang tot internet. Nederland behoort daarmee tot de best scorende Europese landen. Ook Luxemburg en Denemarken (97 procent), Zweden (95 procent) en Finland (95 procent) behoren in Europa tot de kopgroep van landen met de meeste huishoudens met een internetaansluiting. Binnen de EU had gemiddeld 87 procent van de huishoudens in 2017 een internetaansluiting, een toename van 4 procentpunten vergeleken met 2015. Toen stond Luxemburg met 97 procent bovenaan, gevolgd door Nederland met 96 procent. Het aandeel huishoudens met internet is in veel Zuid- en Oost-Europese landen aanzienlijk kleiner. Toch hebben deze landen de afgelopen jaren een inhaalslag gemaakt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Categorie 5 UTP (Unshielded Twisted Pair) netwerkkabel met snelheden tot 1000 Mbit/s. Een FTP kabel is eigenlijk een UTP kabel, maar de draden zijn beschermd door een folie ('shield') om elektromagnetische interferentie af te remmenNederland stond met 98 procent van alle huishoudens in 2017 bovenaan in de Europese ranglijst, gevolgd door Luxemburg en Finland. In de EU-28 had gemiddeld 85 procent van de huishoudens vorig jaar een breedband internetverbinding. Nederland en Zweden scoorden in 2017 met 87 procent het hoogste in Europa als het gaat om internetgebruik met mobiele apparaten, buitenshuis of buiten het werk. Gemiddeld gebruikte in de EU 65 procent van de bevolking -van 16 tot en met 74 jaar- vorig jaar internet op mobiele apparaten. Nederland heeft een snelle groei meegemaakt. In 2012 was nog maar 55 procent van de bevolking mobiel internetgebruiker. In Zweden gebruikte vijf jaar geleden al 70 procent van de mensen het mobiele internet buitenshuis of buiten het werk.

In 2017 gebruikte 84 procent van de Nederlanders en Zweden een smartphone buiten het huis of werk. Zij liepen daarmee voorop in de EU, waar gemiddeld 63 procent gebruik maakte van een smartphone. In 2015 was het smartphonegebruik een stuk lager in Nederland en Zweden, toen maakte respectievelijk 71 procent en 74 procent van de inwoners gebruik van een smartphone. Laptops, notebooks en tablets werden door 54 procent van de Nederlanders gebruikt buitenshuis of buiten het werk in 2017. In Zweden was dat 7 procentpunten lager. (In de telecommunicatiesector is breedband een gegevenstransmissie met grote bandbreedte die meerdere signalen en verkeerstypen vervoert. Het medium kan coaxiale kabel, optische vezel, radio, of twisted pair kabel zijn. In de context van internettoegang wordt breedband gebruikt voor snelle internettoegang die altijd en sneller is dan inbeltoegang via traditionele analoge, of ISDN PSTN-diensten. red.)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.