Bijgewerkt: 19 april 2024

A9 werkzaamheden in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijkswaterstaat/Amstelveenweb
29-01-2022

Als onderdeel van de bypass (tijdelijke rijstroken aan de zuidzijde van de A9), bouwen de medewerkers van consortium VeenIX een tijdelijk viaduct over de Keizer Karelweg. De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd. Naar verwachting is de brug het derde kwartaal in 2022 gereed – meldt Rijkswaterstaat.

In de tweede helft van 2021 is men gestart met het plaatsen van damwanden als fundering van de landhoofden, zowel aan de west- als oostzijde van de Keizer Karelweg. Een landhoofd is de overgang tussen de grond en het brugdek en zit aan beide kanten van een viaduct. Het zorgt voor ondersteuning van het viaduct.
Voor het plaatsen van de fundering, maakt men op deze locatie gebruik van ‘platte’ damwanden en van ronde stalen buizen. Deze combinatie wordt een combiwand genoemd omdat die extra draagvermogen heeft. Hierbij worden eerst de ronde stalen buizen geplaatst en daartussen vervolgens twee platte damwanden. De fundering bestaat uit een U-vorm.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Achter de liggende damwanden is de combiwand te zien, telkens één ronde buis en dan twee damwanden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Als de ongeveer 15 meter lange buis wordt opgepakt door deze heimachine, mogen er 10 minuten geen de fietsers en voetgangers langs de bouwwerkzaamheden zodat niemand letsel oploopt mocht er iets misgaan.
Op de foto is de buis ingeperst tot het juiste niveau




Op de video kan men zien waarom de voet-fietsersbrug wordt afgezet
Als de 15 m lange buis loskomt uit de klem en omvalt, is men nog niet jarig!

Komende weken gaan ze verder met het aanbrengen van de combiwand aan de oostzijde van de Keizer Karelweg. Gemiddeld worden er tussen de 15 en 20 meter per dag in de grond geperst, zie de video. Naar verwachting zijn de bouwers over vier weken klaar met de werkzaamheden aan dit landhoofd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Foto genomen vanaf de tijdelijke brug tussen het Oude Dorp en de Annakerk. Rechts op de foto is te zien dat er continue zand wordt aangebracht om de ondergrond te verstevigen. Rechts is de helft van het oorspronkelijke viaduct nog in beeld


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Foto ook vanaf tijdelijke viaduct met vooraan heel wat kabels van de matrixborden en daarachter het veld,
waar het zand al is aangebracht

Naast het aanbrengen van de landhoofden, moeten er op de Keizer Karelweg middensteunpunten ter ondersteuning van het tijdelijke viaduct worden geplaatst. In de tweede helft van dit jaar, worden de brugdekken ingehesen. Voor de aanleg van de bypass wordt aan weerszijden van het tijdelijke viaduct nog continue zand aangebracht om de ondergrond te verstevigen. Door het gefaseerd aanbrengen van zand, klinkt de grond in en wordt de ondergrond steviger.

Weer eens wat anders: breng een bezoek aan de pompkelder diep onder de grond
Tijdens het webinar van november 2021 liet VeenIX een filmpje zien over de pompkelder bij het Oude Dorp. Daar zijn veel leuke reacties op gekomen, waaronder de vraag of het mogelijk is om een bezoek te brengen aan de pompkelder. ‘Aan dat enthousiasme werken we natuurlijk graag mee! Op donderdag 10, 17 en 24 februari 2022, van 15.00 tot 16.00 uur, is het mogelijk om de pompkelder te bezoeken. In verband met de coronamaatregelen en de krappe ruimte, hebben we helaas maar drie plekken per keer beschikbaar. Marco Vos, onze technische collega, en een veiligheidsadviseur begeleiden de bezoekers naar beneden.’



Altijd al eens een kijkje willen nemen in een pompkelder? E-mail dan uw naam, telefoonnummer, e-mailadres, datumvoorkeur en schoenmaat naar A9badhoevedorp-holendrecht@rws.nl. Doe het wel snel want vol is vol! U ontvangt sowieso een antwoord of u een van de gelukkigen bent. Let op: deelnemers moeten goed ter been zijn, er zijn steile trappen aanwezig.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.