Bijgewerkt: 15 juni 2024

ANBO start e-cardactie voor verbeteren koopkrachtpositie van senioren

Nieuws -> Informatief

Bron: ANBO
18-04-2016

Bijna 40 % van de onderzochte gepensioneerden geeft aan niet voldoende aan hun pensioeninkomen te hebben. Van die groep vindt nog eens bijna 30 %, dat zij niet verder kunnen bezuinigen op hun uitgaven; de rek is eruit. Dat blijkt uit een peiling van seniorenorganisatie ANBO onder 9.000 gepensioneerden.  “Dit zijn zeer zorgelijke cijfers”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO . “De financiële rek is eruit bij met name de groep gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten. Al acht jaar op een rij staat de koopkracht onder druk, doordat de pensioenen niet geïndexeerd, of zelfs gekort zijn. Daar bovenop hebben gepensioneerden te maken een stapeling van maatregelen, waardoor hun koopkracht zwaar uit de pas loopt met die van werkenden. Het gaat dan om hoge eigen bijdragen voor zorg en het afschaffen van zorgvergoedingen. Het koopkrachtverlies van gepensioneerden moet stoppen.”

Foto Amstelveen
(Foto Patricia Steur - 2015)

Liane den Haan directeur-bestuurder van ANBO


Tijd om het tij te keren. ANBO vraagt dit jaar extra aandacht voor de koopkrachtpositie van senioren. Vandaag start een e-cardcampagne. Via de website (www.anbo.nl ) kunnen mensen kiezen uit drie kaarten die naar het kabinet worden gestuurd. Den Haan: “Wij roepen iedereen op om zijn stem te laten horen. Minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma moeten het tij keren. Economisch herstel moet niet alleen voor werkenden gelden, maar ook voor gepensioneerden.”

Spelregels pensioenfondsen moeten worden aangepast. ANBO heeft gepensioneerden gevraagd welke oplossingen zij zien voor de pensioenproblemen. Een meerderheid (65%) vindt, dat de inkomstenbelasting over pensioen omlaag moet. Iets meer dan 40 % ziet liever, dat de AOW omhoog gaat, een maatregel die volgens Den Haan geen optie is. “AOW verhogen is geen gerichte maatregel. Het kabinet moet focussen op de groep die echt in de problemen zit, dus gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten.” Nog eens ruim 40 % wil aanpassing van de regels, waar fondsen zich aan moeten houden.

Foto Amstelveen
(Bron ANBO - 2016)

Op de website van ANBO kunnen de mensen kiezen uit drie kaarten die naar het kabinet worden gestuurd


Over deze peiling: Aan deze online peiling deden 8.956 gepensioneerden mee. De looptijd was van 25 maart tot 5 april 2016. De verdeling man/vrouw was 75/25 procent. De meeste deelnemers (45%) waren tussen de 65 tot 70 jaar oud, gevolgd door 71 tot 75 jarigen (31%), 76 tot 80 jarigen (14%) en ouder (10%). 

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting. Laat uw stem horen!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.