Bijgewerkt: 4 december 2022

ANBO trekt aan de noodrem voor bekostiging wijkverpleging

Nieuws -> Informatief

Bron: ANBO
14-06-2016

Seniorenorganisatie ANBO waarschuwt voor een verkeerde beslissing van staatssecretaris Van Rijn (VWS). Hij is van plan om de bekostiging -de manier, waarop de verpleging en verzorging wordt betaald- anders in te richten. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “De staatssecretaris wil ‘integrale bekostiging’ invoeren, dat betekent dat zorgorganisaties per uur een gemiddeld tarief krijgen, ongeacht of er een verzorgende, of verpleegkundige wordt ingezet. Wij zijn daar fel op tegen, omdat het ervoor zorgt, dat zorgorganisaties dan voordeel hebben aan het inzetten van zo goedkoop mogelijke menskracht bij cliënten.” ANBO vreest dat cliënten die kwalitatief goede, maar duurdere wijkverpleegkundige zorg nodig hebben, bij een integrale bekostiging lager opgeleide verzorgenden krijgen.

Foto Amstelveen
(Foto Patricia Steur - 2015)

Liane den Haan algemeen directeur bij ANBO


De hoofdprijs betalen. Als Van Rijn de nieuwe bekostiging in de wijkverpleging wel doordrukt, voorziet ANBO een enorme kostenpost bij zorgorganisaties. Den Haan: “Van Rijn zegt, dat het invoeren van integrale bekostiging de bureaucratische rompslomp zal verminderen, maar het tegenovergestelde is waar. Daarnaast verandert er voor het personeel op de werkvloer niets. Nog steeds geldt de minutenzorg, waarbij ze moeten in en uitklokken.”

Bekostigingsmodellen. Den Haan: “Eerder heeft de staatssecretaris afgesproken pas in 2019 de bekostiging aan te passen. Er lopen in de tussentijd diverse experimenten van zorgorganisaties en zorgverzekeraars. Laten we nu eerst de uitkomsten daarvan afwachten en op basis van de resultaten in 2019 een beslissing maken over de bekostiging. Ik roep de staatssecretaris op: die tijd is echt nodig om de beste oplossingen te verkennen. Gun de sector die tijd.”

ANBO Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.