Bijgewerkt: 25 december 2024

Aangehouden verdachten pleegden tientallen babbeltrucs

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
17-07-2013

De recherche heeft een 28-jarige man uit Uithoorn en een 25-jarige vrouw uit Amsterdam aangehouden, die worden verdacht van het plegen van tientallen babbeltrucs. De slachtoffers waren steeds hoogbejaarden, die werden bestolen van grote sommen geld.

Bij de verdachten zijn onder meer bankpassen aangetroffen die niet van hen zijn. Rechercheurs vonden bij de huiszoeking in een woning in Uithoorn ook een vuurwapen. In november 2012 deed een 82-jarige inwoonster van Noordwijkerhout aangifte van een babbeltruc.

Tijdens het onderzoek, dat de recherche in de Duin- en Bollenstreek daarna startte, bleek dat de verdachten in 2012 en 2013 vermoedelijk minstens 20 soortgelijke babbeltrucs hebben gepleegd in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Zij kozen daarbij steevast hoogbejaarde slachtoffers uit, waaronder zelfs een 100-jarige.

babbeltrucs Amstelveen
(Foto Politie NL - 2013)

Via de babbeltrucs gekregen bankpasjes


De werkwijze was steeds hetzelfde: het latere slachtoffer werd opgebeld door een vrouw die beweerde van TNT Post te zijn. Er zou een pakketje bezorgd worden en de ontvanger moest een klein bedrag aan portokosten bij de bezorger pinnen. Even later verscheen er inderdaad een pakketbezorger in oranje-zwarte kleding.

Het pinnen moest een aantal keren over en de bezorger probeerde uiteindelijk zelf te pinnen. Daarbij verwisselde hij ongezien de bankpas van het slachtoffer voor de pas van iemand anders. Met de gestolen bankpas en de ontfutselde pincode werd vrijwel direct geld opgenomen. De bedragen varieerden van 1500 tot 4000 euro.

Eén slachtoffer had na het telefoontje van de vrouw argwaan gekregen en maakte voor de zekerheid een foto van de bezorger. Deze foto heeft geholpen bij herkenning van de verdachte. Het bleek te gaan om de 28-jarige inwoner van Uithoorn.

Misdaad mag niet lonen! Daarom intensiveert de overheid haar inspanningen om crimineel vermogen af te pakken. In het kader van 'afpakken' werden een motorfiets en een flatscreen tv in beslag genomen. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, tonen we dat misdaad niet loont. Het vermogen, dat we afpakken kan niet meer gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Nederland veiliger.

De politie adviseert om niet in te gaan op telefonische vragen over uw bankgegevens. Ook raadt de politie af om aan de deur te pinnen voor portokosten voor een pakketje. Geef in geen enkel geval uw bankpas, of pincode af. Ook niet als iemand van de ‘bank’, of de ‘politie’ belt, of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u.

Mocht er iemand bij u aan de deur staan en u vertrouwt zijn, of haar verhaal niet, bel dan direct de politie via het alarmnummer 112. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven, hoe de mensen er uitzagen die bij u aan de deur stonden en noteer eventueel een kenteken. Op die manier helpt u de politie om daders van babbeltrucs aan te kunnen houden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.