Bijgewerkt: 22 maart 2023

Aangifte Amstelveen tegen een inwoner voor belediging van BOA's

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
08-06-2020

De gemeente Amstelveen heeft aangifte gedaan tegen een inwoner die grove beledigingen heeft geuit richting twee handhavers. De BOA’s spraken de man aan, omdat hij afval had gedumpt naast een ondergrondse afvalcontainer. De gemeente doet, waar mogelijk altijd aangifte in het geval van fysieke of verbale agressie of bedreiging van medewerkers.

De handhavers waren Eerste Pinksterdag op 31 mei 2020 afgegaan op een melding van gedumpt afval aan Zonnestein. Ze wisten de schuldige te traceren en spraken hem hierop aan. De man weigerde echter medewerking en er ontstond een onaangenaam gesprek waarbij veel beledigende opmerkingen richting de handhavers werden gemaakt. Zij voelden zich verbaal aangevallen. 'In dit soort situaties zijn wij heel duidelijk: agressief en gewelddadig gedrag accepteren wij niet', zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving. 'We sturen elke dag onze mensen de straat op voor een leefbaar Amstelveen en voor de veiligheid van onze inwoners en ondernemers. Zij verdienen onze steun. Wij accepteren dan ook geen intimidaties en bedreigingen en doen aangifte als dit juridisch mogelijk is. Anders sturen wij een schriftelijke waarschuwing. Als goede werkgever staan wij achter onze mensen.'

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving


Veilige Publieke Taak. Medewerkers met een publieke taak krijgen regelmatig te maken met ongewenst gedrag van inwoners. Dit varieert van fysiek geweld, zoals schoppen, tot verbaal geweld. Recent en schokkend voorbeeld is het geweldsincident tegen handhavers op het strand van IJmuiden. De gemeente Amstelveen hanteert het protocol Agressie & Geweld in het kader van het programma Veilige Publieke Taak (VPT). Medewerkers die fysiek of verbaal geweld ervaren maken hiervan melding. Per melding wordt bekeken of aangifte mogelijk is of dat er andere maatregelen genomen moeten worden, zoals een waarschuwingsbrief. De bewoner aan Zonnestein heeft een boete ontvangen van € 95,- voor het dumpen van afval naast de container. De aangifte van belediging wordt beoordeeld door het Openbaar Ministerie (OM).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.