Aanpak sociale dienstverlening voor Amstelveense laaggeletterden
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen/Stichting Lezen en Schrijven
24-05-2019
Laaggeletterden begrijpen de brieven van de gemeente soms niet goed, waardoor zij niet goed kunnen reageren. Met de aanpak laaggeletterdheid gaat de gemeente de communicatie naar cliënten van de sociale dienstverlening en publiekszaken scannen op leesbare teksten en aanpassen.
Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn: 'Deze aanpak moet in de werkwijze van de teams als standaard worden opgenomen. Het doel is dat bewoners de brieven van de gemeente dan beter begrijpen en zo weten wat er van hen wordt verwacht. Ook willen we de brieven wat vriendelijker maken. Dit zorgt voor meer begrip en voorkomt extra onnodige acties van zowel de bewoner als de gemeente.'
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn
Deze aanpak is succesvol als de gemeente minder aanvullende vragen krijgt en bewoners tevredener zijn met de dienstverlening. We meten de kwaliteit van de brieven met behulp van een taalprogramma; de tevredenheid van de ontvangers met behulp van een bewonerspanel. Dit actiepunt is onderdeel van de aanpak laaggeletterdheid die de gemeente al enige jaren uitvoert in samenwerking met partners in de stad. Het Taalhuis is hier onderdeel van, de taalcoaches, de cursussen voor laaggeletterden en vele andere activiteiten. Het bereiken van de autochtone laaggeletterde is een speerpunt.
Laaggeletterdheid is een term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3. Mensen die laaggeletterd zijn hebben onder meer moeite met:
-Formulieren invullen (zorgtoeslag, belasting, enz.)
-Straatnaamborden lezen, reizen met openbaar vervoer
-Voorlezen aan (klein)kinderen
-Pinnen en digitaal betalen
-Werken met de computer, solliciteren
-Begrijpen van informatie over gezondheid en zorg
Feiten en cijfers. Wil je weten wat het percentage van laaggeletterdheid is per gemeente? En wat de relatie is tussen laaggeletterdheid en zelfredzaamheid? Bekijk de laatste stand van zaken op het gebied van laaggeletterdheid in Nederland.
Wil je meer de diepte in? Bekijk de onderzoeken over laaggeletterdheid 'Elke dag met lood in je schoenen naar je werk. Bang om rapporten te moeten schrijven.' -door Ex-laaggeletterde Marco Zeeman
Gevolgen van laaggeletterdheid. Schaamte, onbegrip en voor dagelijkse bezigheden afhankelijk zijn van anderen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groot dat je minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond bent dan geletterde mensen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan en je hebt minder grip op je geldzaken en gezondheid. Lees ook: Eindevaluatie proefprogramma EVA (Educatie voor Vrouwen met Ambitie) door Stichting Lezen & Schrijven (pdf 28 pagina’s)