Bijgewerkt: 28 maart 2024

Aanrijtijden politie in 2012 ongeveer gelijk

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
02-06-2013

Nederland - De politie was vorig jaar in 92,4% van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse bij een noodhulpmelding. Dat percentage is ongeveer gelijk aan de vorige meetperiode (92,6%). In spoedeisende gevallen streeft de politie ernaar binnen een kwartier ter plaatse te zijn.

Tot nu is per gebied, of regio, in overleg met het lokaal bestuur, bepaald in hoeveel procent van de gevallen de streeftijd gehaald moet worden. In de meeste regio’s ligt die norm op 90 procent. De meeste regio’s (op drie na) halen die norm. In totaal heeft de politie ruim 200.000 noodmeldingen gekregen (periode april 2012-februari 2013).

Hoofdcommissaris Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie: "De politie is in 92,4% van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse. Dat is een goede prestatie. De politie heeft in het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan verbetering van de aanrijtijden. Burgers moeten er van op aan kunnen dat de politie zo snel mogelijk ter plaatse is om noodhulp te verlenen."

Bij noodhulpmeldingen kunnen nu ook eenheden worden opgeroepen die normaal niet worden ingezet voor noodhulp, als die bijvoorbeeld in de buurt zijn of op piekmomenten. Ook is het soms mogelijk om één persoon naar de melding te sturen, in plaats van (zoals gebruikelijk) twee, zodat capaciteit wordt vrijgespeeld.

Door de komst van een Nationale Politie per 1 januari 2013, is het nu gemakkelijker om politie uit andere regio’s in te zetten. Ook wordt de tijd die verstrijkt in de meldkamer, indien nodig verkort, door alvast een eenheid uit te sturen en ondertussen de melding af te maken.

pager Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Een melding van het P2000 netwerk op een pager op 2 juni 2013 13:31 uur: Hulpdiensten met spoed naar Amsterdam (middel brand) (slachtoffers: 1 )


Verschillen tussen gemeenten

Door het verschil in bereikbaarheid, zijn er ook veel verschillen tussen gemeenten in de aanrijtijden. 174 gemeenten haalden niet de 90%. Dit aantal is ongeveer gelijk aan de vorige meetperiode, toen 171 gemeenten dit niet haalden. Dit heeft voornamelijk te maken met bereikbaarheid van gebieden, bijvoorbeeld door B-wegen, bruggen, tunnels etc.

Zo is de situatie in Zeeland lastig, vanwege de uitgestrektheid van het gebied. Daarom ligt de gestelde norm voor Zeeland ook lager. Als plaatsen lastig te bereiken zijn en daardoor een langere aanrijtijd wordt verwacht, wordt veelal telefonisch contact gehouden met de beller en kijkt de politie gekeken of op afstand al enige hulp valt te bieden

Cijfers

In de tabel staat een overzicht van de verschillende voormalige regiokorpsen van de politie waarbij staat vermeld in hoeveel procent van de gevallen de politie binnen een kwartier ter plaatse was. De cijfers in de eerste kolom bestrijken de periode april 2012-februari 2013. De tweede kolom geeft de cijfers van het jaar daarvoor. * Soms is bij een melding de politie al ter plaatse en is de aanrijtijd dus nul. Deze meldingen zijn in deze kolom niet meegeteld. Ook niet meegeteld zijn de aanrijtijden die abusievelijk niet, of niet goed zijn geregistreerd.

Amsterdam Amstelland

In 2012, bij regiokorps Amsterdam Amstelland waren de aantal Prio 1- meldingen 28.300, het aantal geregistreerde aanrijtijden* 28.195, op tijd: 24.983, 88,61% op tijd, %op tijd in vorige periode*: 90,60%.

P2000 is een van de onderdelen van het Nederlandse C2000-alarmeringsnetwerk op basis van een Flex-protocol. Het netwerk is opgezet om personeel van de hulpdiensten zoals brandweer, reddingsbrigade, ambulance, politie, Rode Kruis, KNRM en DARES op te roepen in geval van een incident, of andere situatie waar hun aanwezigheid gewenst is.

P2000 is een digitaal systeem, dat het oude analoge systeem vervangen heeft. Het systeem is in tegenstelling tot C2000 niet gecodeerd, waardoor de berichten door iedereen ontvangen en gelezen worden. Het P2000-systeem maakt gebruik van de frequentie 169,650 MHz.

In een P2000-oproep staat meestal ook de prioriteit vermeld die de meldkamer aan deze oproep heeft verbonden. Zo zijn er verschillende prioriteiten:

-Prio 1; Spoed met gebruik van zwaailicht en sirene

-Prio 2; Spoed zonder gebruik van zwaailicht en sirene

-Prio 3; Geen spoed en geen gebruik van zwaailicht en sirene

Soms worden prio 4 en 5 ook gebruikt. Dit is bijna altijd voor het regionale proefalarm, of testmeldingen.

Pager?

Een pager is een draadloze telecommunicatie-apparaat, dat ontvangt en toont alfanumerieke, of SMS-berichten, of ontvangt en kondigt spraakberichten aan. Eenrichting  pagers kunnen alleen berichten ontvangen, terwijl tweeweg pagers kunnen de berichten beantwoorden en de berichten doorsturen met behulp van een interne zender.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.