Bijgewerkt: 13 juli 2024

Aantal coronameldingen zijn met ruim 60% gestegen in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: RIVM
23-09-2020

In de week van 16 tot en met 22 september 2020 meldden de GGD  Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en 13.471 nieuwe personen die positief testten op COVID-19. Voor de derde week op rij is er een sterke toename in het aantal besmettingen. Ook het percentage positieve tests van de GGD testlocaties in afgelopen week ligt met 6,1% flink hoger dan de week ervoor. Het aantal afgenomen testen in de GGD teststraten is nagenoeg gelijk gebleven.  

De provincies met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners, zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, en Groningen. Het grootste aantal besmettingen per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar. We zien dat in alle leeftijdsgroepen het aantal besmettingen stijgt.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2020)

Aantal verpleeghuis- en woonzorgcentrumbewoners met COVID-19 gemeld aan de GGD'en vanaf 6 juli 2020


Gemelde ziekenhuisopnames, intensive care en overlijdens toegenomen

Het aantal meldingen van mensen die vanwege COVID-19 zijn opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis, steeg in de afgelopen week naar 152 meldingen.* De meeste ziekenhuisopnames in de afgelopen week waren in de leeftijdscategorieën 55 tot 84 jaar. De trend  van meer ziekenhuisopnames in vergelijking met de week daarvoor komt overeen met de gegevens van Stichting Nice (Nationale Intensive Care Evaluatie). Stichting NICE meldt daarnaast ook een toename van het aantal mensen dat vanwege COVID-19 op de Intensive Care afdeling is opgenomen: uitleg Stichting NICE data. Voor de cijfers van Stichting NICE kijk op pagina 37 van het epidemiologisch rapport  of op http://www.stichting-nice.nl

In de afgelopen week (38-2020) zijn 33 COVID-19 patiënten gemeld als overleden, 19 meer dan de week ervoor. * Zie tabel, bron: meldingen van GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en. ** Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen of overleden. 

COVID-19 in verpleeghuizen. Het aantal meldingen van mensen met een vastgestelde COVID-19 besmetting in verpleeghuizen is de afgelopen week ook weer hoger dan de week daarvoor. (zie figuur 2) In de GGD-regio’s Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Hollands Midden en Amsterdam Amstelland werden de meeste positief geteste verpleeghuisbewoners gemeld. Er is een lichte toename in het aantal overlijdens in verpleeghuizen

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2020)

Figuur 3: Het geschat aantal besmettelijke personen voor Nederland. De figuur geeft het aantal besmettelijke personen op basis van het aantal ziekenhuisopnames tot 12 juni, links van de verticale stippellijn, en het aantal besmettelijke personen op basis van het aantal meldingen vanaf 12 juni 2020, rechts van de stippellijn. We definiëren besmettelijke personen hier als mensen die een infectie hebben, en die ook in redelijke mate besmettelijk zijn, waarbij uiteindelijk aantoonbare antistoffen worden gevormd na deze infectie


Ruim 100.000 besmettelijke personen in Nederland. Als iemand het nieuwe coronavirus oploopt is deze persoon een tijd lang besmettelijk voor anderen. Op basis van verschillende gegevensbronnen over hoeveel mensen besmet zijn met het nieuwe coronavirus, kan een inschatting worden gemaakt van het aantal besmettelijke personen in Nederland en de waarden waartussen het zich waarschijnlijk bevindt. Volgens de laatste gegevens zijn er 104.437 besmettelijke personen in Nederland (range 68.745 – 143.705). Het aantal besmettelijke personen neemt sinds half juli rap toe: van een paar duizend besmettelijke personen in juli naar meer dan 100.000 in september.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2020)

Meldingen van COVID-19 door GGD Gemeentelijke Gezondheidsdiensten op week 37- en 38-2020


Het reproductiegeval is met 1,33 minimaal veranderd ten opzichte van vorige week (bandbreedte 1,26 - 1,40), toen was het reproductiegetal 1,38. Het betrouwbaarheidsinterval ligt nog steeds in het geheel boven de 1. Het reproductiegetal van 1,33 betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 133 andere mensen die besmet worden. 

Om verder verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Houd afstand. Werk vooral thuis. Blijf bij klachten thuis en laat je testen. Was regelmatig je handen,  in ieder geval als je thuiskomt, na een toiletbezoek of als je gaat koken. Nies en hoest in je elleboog. Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.