Bijgewerkt: 12 april 2024

Aantal incidenten tegen politie is verdubbeld tijdens Oud en Nieuw

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
01-01-2019

Een grillige en drukke start van 2019, zo noemt de politie het verloop van Oud en Nieuw. Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen vindt het onbegrijpelijk dat het geweld tegen politiemensen is verdubbeld: 'Blijkbaar vindt een groep het normaal om zich te misdragen en vuurwerk te gooien naar politieagenten en hulpverleners. Dat is onacceptabel.' De Oudejaarsnacht kent meer incidenten dan vorig jaar. Het aantal incidenten gerelateerd aan vuurwerk steeg in vergelijking met vorig jaar met 12 procent. Het aantal collega's dat geconfronteerd werd met geweld nam toe van 27 naar 59. Er zijn tijdens de jaarwisseling 328 aanhoudingen verricht, 41 minder dan het voorgaande jaar.

Foto Amstelveen
(Bron Politie NL - 2018)

Henk van Essen plaatsvervangend korpschef van de Politie Nederland


Er was dit jaar een toename van het totaal aantal incidenten van 8,9 procent. Deze stijging is terug te zien bij het aantal incidenten in relatie tot (zware) mishandelingen/ bedreigingen (+12,2 %), vernieling c.q. zaaksbeschadiging (+8,5%), brand/ontploffing en vuurwerk (+12%). Het aantal vechtpartijen, openbare ordeverstoringen (-23,4%) en assistentie aan hulpverleners (-0,6%) daalde. Ook het totaal aantal aanhoudingen is ten opzichte van de vorige jaarwisseling afgenomen. Wel zijn er meer mensen aangehouden in verband met brand/ontploffing en vuurwerk.

Henk van Essen, plaatsvervangend korpschef, typeert de jaarwisseling als grillig. ‘Het hele beeld, opgebouwd uit incidenten, aanhoudingen en geweld tegen politie, laat zien dat de jaarwisseling drukker is geweest dan vorig jaar. Ook is er een duidelijke toename van onveilig gedrag aangaande vuurwerk.’

Geweld tegen hulpverleners. Uit de voorlopige cijfer s blijkt dat het aantal slachtoffers van geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals ambulance en brandweer, iets daalde ten opzichte van vorig jaar. Het aantal politiemensen dat te maken kreeg met geweld verdubbelde. Van Essen noemt de stijging van geweld tegen politieagenten onacceptabel. 'Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zich zo misdragen ten opzichte van hen die zorgdragen voor de veiligheid tijdens wat het grootste feest van het jaar zou moeten zijn. Achter elk uniform zit een gewoon mens van vlees en bloed, die 24/7 klaar staat voor iedereen die hulp nodig heeft. Mijn mensen verdienen ons respect en applaus, geen agressie.'

Politiemensen gewond. Twee politiemensen raakten op oudejaarsavond gewond, van wie een ernstig, toen een automobilist op hoge snelheid tegen hun politieauto aanreed. De twee agenten hadden geassisteerd bij een gestrande auto op de A2. Toen zij hun weg wilden vervolgen, botste de bestuurder in volle vaart op de politiewagen. Deze bleek later onder invloed van alcohol te zijn. Een politie collega verblijft nog in het ziekenhuis wegens ernstige verwondingen maar is buiten levensgevaar.

Over de cijfers. De genoemde cijfers hebben betrekking op de periode van 31 december 2018 00.00 uur tot en met 1 januari 2019 08.00 uur. De datum, het tijdvak en de categorieën zijn dezelfde als voorgaande jaren, waardoor een goede vergelijking mogelijk is. Deze cijfers zijn voorlopig. Over twee weken verschijnt een actualisering, met daarin de incidenten die na 1 januari 2019 werden gemuteerd.


Eerste beeld jaarwisselingszaken Openbaar Ministerie

De politie heeft in totaal 250 aangehouden personen bij het Openbaar Ministerie aangeleverd op verdenking van een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling. Dat blijkt uit een inventarisatie die vandaag bij parketten van het OM is gehouden. Dit aantal levert een lichte daling op ten opzichte van vorig jaar; toen werden er op 1 januari 2018 254 verdachten aangeleverd bij het OM. De meeste feiten betreffen geweld, waarvan 61 keer geweld tegen personen, die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, 100 maal geweld tegen overige personen en 58 maal geweld tegen goederen. In 31 zaken gaat het om andere feiten, zoals vuurwerkzaken.

Personen die verdacht worden van geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving zoals bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel en brandweer worden in beginsel voor de rechter gebracht. Zij zorgen namelijk voor de veiligheid van eenieder tijdens Oud en Nieuw en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. De parketten maken zelf bekend als er (super)snelrechtzittingen plaats zullen hebben.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.