Bijgewerkt: 25 december 2024

Actiedag van Eurojust in februari 2024

Nieuws -> EU

Bron: Eurojust
27-02-2024

Een van de grootste netwerken die migranten over de Engelse kanalen smokkelde, werd stopgezet. Franse en Belgische gerechtelijke bevelen die in Duitsland werden uitgevoerd, leidden tot 19 arrestaties en invallen op 26 locaties na een meer dan een jaar lang gezamenlijk onderzoek onder de Operational Task Force Wave van Europol op een door Eurojust gecoördineerde actiedag op 21 februari 2024.

Een grootschalige operatie, waarbij wetshandhavings- en gerechtelijke autoriteiten uit België, Frankrijk en Duitsland betrokken waren, gecoördineerd door Europol en Eurojust, leidde tot de ontmanteling van een van de meest actieve netwerken die zich bezighouden met het smokkelen van migranten over het Engelse Kanaal in kleine boten. Het onderzoek concentreerde zich op een Iraaks-Koerdisch netwerk dat ervan verdacht wordt irreguliere migranten uit het Midden-Oosten en Oost-Afrika vanuit Frankrijk naar Groot-Brittannië te smokkelen met behulp van opblaasbare boten van lage kwaliteit. De Duitse autoriteiten hebben ruim 650 officieren ingezet op de actiedag.

De actiedag op 21 februari 2024 heeft geleid tot:

-19 arrestaties in Duitsland (7 onder Belgisch gerechtelijk bevel en 12 onder Frans gerechtelijk bevel)

-5 Doelen met hoge waarde (de leider en de belangrijkste organisatoren) gearresteerd

-28 locaties (19 huizen en 9 opslagplaatsen) doorzocht in Duitsland

-De inbeslagnemingen omvatten: 12 opblaasbare boten, 179 reddingsvesten + 81 drijfmiddelen voor kinderen, 60 luchtpompen, 11 buitenboordmotoren, 10 motoren; bijna 60 elektronische apparaten, wapens en contant geld

De onderzoeksactiviteiten, die eind 2022 zijn gestart, hebben de structuur en werkwijze van dit grote criminele netwerk, bestaande uit Iraakse en Syrische staatsburgers van Koerdische afkomst, in kaart gebracht. De verdachten, allen gevestigd in Duitsland, organiseerden de aankoop, opslag en transport van opblaasbare boten om ze vervolgens te gebruiken om migranten van de stranden bij de Franse stad Calais naar Groot-Brittannië te smokkelen. Het migrantensmokkelnetwerk was zeer professioneel. De verdachten hadden hun eigen logistieke infrastructuur opgezet met specifieke vestigingen die belast waren met het organiseren van de levering van grote hoeveelheden nautisch materieel aan de EU.



Chauffeurs, doorgaans actieve leden van het criminele netwerk, vervoerden maximaal acht boten tegelijk. Tijdens het transport van Duitsland naar Frankrijk heeft een voorloper het voertuig met boten vastgezet, met als doel politiedetectie te voorkomen. De chauffeurs bevonden zich in rustplaatsen in België omdat zij op het moment van vertrek het materieel naar de plek reden. Uit de onderzoeksactiviteiten bleek dat het criminele netwerk in staat was om tot 8 vertrekken per nacht te faciliteren, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Tussen 1.000 en 3.000 euro voor een plek in een boot. De smokkelaars maakten gebruik van boten van lage kwaliteit, voornamelijk afkomstig uit China, die via Turkije naar Duitsland werden vervoerd. Het juridische doel van deze boten kan het vissen of zeilen op rivieren en stadskanalen omvatten. Bij legaal gebruik zouden dergelijke boten niet geschikt of veilig zijn voor het vervoer van meer dan tien personen. Gemiddeld stopten smokkelaars echter ongeveer vijftig migranten in een van deze boten. In totaal hebben de onderzoekers bewijsmateriaal verzameld dat ten minste 55 vertrekken met elkaar verbindt, die uitsluitend door dit smokkelnetwerk werden gefaciliteerd. De verdachten verzamelden tussen de 1.000 en 3.000 euro per migrant voor een plaats op het gevaarlijke schip. Er zijn verdere onderzoeksactiviteiten gaande naar de personen die de financiële en witwasactiviteiten voor het criminele netwerk beheren.

Migrantensmokkel is een voortdurend dodelijke bedreiging. De migrantensmokkelactiviteiten via kleine boten zijn sinds 2019 voortdurend toegenomen, voordat ze in 2021 de meest gebruikte modus operandi werden voor het smokkelen van migranten van de EU naar het VK, en de smokkel in vrachtwagens overtroffen. De criminele netwerken die bij dit fenomeen betrokken zijn, blijven uiterst actief en worden steeds gewelddadiger, terwijl ze hun activiteiten aanpassen door de implementatie van nieuwe oversteektechnieken.

Tegelijkertijd leidden de aangescherpte wetshandhavingsmaatregelen tot een aanzienlijke daling van ruim 30% minder incidenten en minder gesmokkelde migranten in 2023 in vergelijking met 2022. In 2023 hebben wetshandhavingsautoriteiten bijna 61.000 irreguliere migranten opgespoord die in kleine bootjes het Engelse Kanaal probeerden over te steken. , vergeleken met ongeveer 79.000 in 2022. In hetzelfde jaar slaagden echter 30.000 illegale migranten (vergeleken met ruim 47.000 in 2022) en 600 boten (vergeleken met 1.100 in 2022) erin het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Speciale Task Force bij Europol om de punten met elkaar te verbinden. Na de succesvolle uitkomst van de Operational Task Force Dune in juli 2022, die leidde tot de ontmanteling van het grootste (destijds) netwerk dat migranten via kleine boten van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk smokkelde, richtte Europol een tweede Operational Task Force op. OTF Wave richt zich op migrantensmokkelactiviteiten over het Engelse Kanaal, een crimineel fenomeen dat de levens van migranten in groot gevaar brengt. OTF Wave, gecoördineerd door Europol, omvat België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië.

OTF Wave richt zich op de volledige keten van smokkelactiviteiten – van de rekrutering van migranten via de logistieke cellen tot aan de belangrijkste organisatoren. De onderzoeksactiviteiten waren gericht op vijf High Value Targets, aangezien de vervolging van deze verdachten een belangrijke rol speelt bij het ontmantelen van de criminele organisatie als geheel. De toegewijde Europol-experts, die volledig betrokken waren bij de werkzaamheden van de OTF, hebben bijgedragen aan het identificeren van criminele verbanden tussen verschillende nationale onderzoeken.

Het werk van de leden van OTF Wave van de nationale autoriteiten werd ook mogelijk gemaakt door de speciale onderzoekscel (URO/CIC), opgericht door Frankrijk en Groot-Brittannië, die zich specifiek richtte op migrantensmokkel via kleine boten. Europol heeft sinds de oprichting ervan, in de nasleep van de tragedie die zich in november 2021 in het Engelse Kanaal afspeelde, een permanente inzet bij deze cel.

Europol heeft een speciaal financieel instrument in het leven geroepen om dergelijke spraakmakende onderzoeken te faciliteren. In het kader van OTF Wave stelde Europol ruim 120.000 euro ter beschikking van de deelnemende landen om verschillende aspecten van hun onderzoekswerk te beheren. Europol verzorgde de algehele coördinatie van de onderzoeksactiviteiten en organiseerde tevens meer dan tien operationele bijeenkomsten tussen de leden van de Taskforce.

Tijdens de actiedag faciliteerde Europol de inzet van 11 rechercheurs uit België en 21 uit Frankrijk naar verschillende locaties in Duitsland. Naast deze coördinatieactiviteiten heeft Europol twee deskundigen van Europol naar het coördinatiecentrum in Keulen gestuurd om de Duitse autoriteiten te helpen bij het in realtime vergelijken van operationele informatie met de databanken van Europol. De experts voerden ook digitaal forensisch onderzoek uit en ondersteunden de onderzoekers in het veld.

Actieve justitiële samenwerking door Eurojust om naleving van juridische procedures te garanderen. Eurojust maakte de grensoverschrijdende justitiële samenwerking mogelijk. Er zijn drie coördinatiebijeenkomsten georganiseerd om de bestaande informatie te bundelen en uit te wisselen, om te verkennen hoe we het beste kunnen samenwerken zonder elkaars onderzoek in gevaar te brengen en om de gezamenlijke actiedag voor te bereiden. Met de steun van de Nationale Desks van Eurojust wisselden de gerechtelijke autoriteiten Europese onderzoeksbevelen en Europese arrestatiebevelen uit, en zorgden zij er zorgvuldig voor dat alle juridische instrumenten aanwezig waren om actie te ondernemen.

Tijdens de actiedag zette het agentschap een coördinatiecentrum op om de snelle samenwerking tussen de justitiële autoriteiten te faciliteren. In het coördinatiecentrum werd elk deelnemend land vertegenwoordigd door een lid van de Nationale Desk. Coördinatiecentra vormen een centraal knooppunt voor de real-time uitwisseling van informatie tijdens een operatie, inclusief de resultaten van zoekopdrachten en onderscheppingen. Ze vergemakkelijken ook de snelle oplossing van eventuele complexe juridische problemen die zich tijdens de actie kunnen voordoen.

European Union Agency for Criminal Justice Cooperation? Het Agentschap van de Europese Unie voor justitiële samenwerking in strafzaken (Eurojust) is een agentschap van de Europese Unie (EU) dat zich bezighoudt met de justitiële samenwerking in strafzaken tussen agentschappen van de lidstaten. Het is gevestigd in Den Haag, Nederland. Het werd in 2002 opgericht om de aanpak van ernstige grensoverschrijdende en georganiseerde misdaad te verbeteren door de coördinatie van onderzoek en vervolging te stimuleren.

Eurojust bestaat uit een college bestaande uit 27 nationale leden: ervaren rechters, openbare aanklagers of politieagenten met gelijkwaardige bevoegdheden uit elke EU-lidstaat. De voorwaarden en taken van de leden worden bepaald door de staat die hen benoemt. Eurojust werkt ook samen met derde landen en andere EU-organen zoals het Europees Justitieel Netwerk, Europol en OLAF.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.