Bijgewerkt: 19 mei 2024

Actiedag voor dierenrechten en -welzijn in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-10-2022

Werelddierendag is een internationale actiedag voor dierenrechten en -welzijn die jaarlijks wordt gevierd op 4 oktober, de feestdag van Franciscus van Assisi, de beschermheilige van de dieren.

Op Dierendag dinsdag 4 oktober 2022, bedankte de gemeente Amstelveen de vrijwilligers van vogel- en wildopvang de Toevlucht en het Dierenasiel in Haarlemmermeer. Floor Gordon (D66) wethouder Natuur- en milieueducatie ging persoonlijk langs om de vrijwilligers van Dierenambulance de Ronde Venen te bedanken.

De vrijwilligers kregen van de gemeente dierenchocolaatjes met een bedankbrief. Wethouder Floor Gordon: 'Dieren spelen een grote rol in ons dagelijkse leven. Als huisdier en natuurlijk de dieren in de vrije natuur. De gemeente Amstelveen heeft dierenwelzijn en biodiversiteit dan ook hoog op de agenda staan. Al deze dieren verdienen zorg en aandacht. Wat goed is om te weten dat deze vrijwilligers zich dagelijks inzetten voor gewonde en vermiste dieren. Dierendag is dan bij uitstek een mooi moment om deze dierenliefhebbers te bedanken.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Wethouder Floor Gordon bedankt de vrijwilligers van Dierenambulance de Ronde Venen voor hun inzet voor alle dieren in Amstelveen

Chip uw huisdieren. Dierenambulance de Ronde Venen staat extra in de aandacht bij de Amstelveense politiek. Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen liep eerder al een hele dag met ze mee. Daarom ging wethouder Gordon vandaag een kijkje nemen en bracht een speciaal cadeau mee, namelijk twee chipreaders. Het chippen van huisdieren is heel belangrijk. Ieder jaar lopen in Nederland vele tienduizenden katten, honden en andere huisdieren lopen. Deze dieren komen vaak terecht in een asiel. Met een geregistreerde chip zijn ze altijd naar huis terug te herleiden. De vrijwilligers van de dierenambulance gebruiken de chipreaders om baasjes van gewonde of overleden dieren te waarschuwen.

Zelf uw huisdier laten chippen? Vraag uw dierenarts of kijk op de website van Dierenambulance Ronde Venen (https://dierenambulancera.com ) Zij chippen uw huisdier bij u thuis.

Werelddierendag is een initiatief van kynoloog Heinrich Zimmermann. Hij organiseerde de eerste Werelddierendag op 24 maart 1925 in het Sportpaleis in Berlijn, Duitsland. Meer dan 5.000 mensen woonden dit eerste evenement bij. De activiteit was oorspronkelijk gepland voor 4 oktober, op de feestdag van Franciscus van Assisi, beschermheilige van de ecologie.

De locatie was op die dag echter niet beschikbaar. In 1929 werd het evenement voor het eerst verplaatst naar 4 oktober. Elk jaar werkte Zimmermann onvermoeibaar aan de promotie van Werelddierendag. Uiteindelijk werd in mei 1931 op een congres van het Internationale Dierenbeschermingscongres in Florence Italië zijn voorstel om 4 oktober uit te roepen tot Werelddierendag unaniem aanvaard en als resolutie aangenomen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.