Bijgewerkt: 2 augustus 2021

Activiteiten in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
13-03-2013

Café Montpensier

In Café Montpensier - ontmoeting en gesprek op vrijdagavond – wordt op vrijdag 22 maart 2013 vanaf 19.45 uur in de Kruiskerk in Amstelveen gesproken over Boeddha en Christus. Hessel Posthuma leidt het gesprek over raakvlakken en verschillen. De toegang is gratis en vanaf 19.30 uur is er koffie/thee en een goed glas wijn.

In Nederland staat in veel tuinen of op de schoorsteenmantel een beeldje van Boeddha zelf, of van één van zijn volgelingen. Veel mensen zijn geïnteresseerd in een of andere vorm van Boeddhisme. Op twee avonden wordt de inhoud van de boeddhistische levenshouding en de raakvlakken en verschillen met het christelijk geloof verkend.

Hessel Posthuma bespreekt de kernpunten van het Boeddhisme. Hij heeft zijn studie theologie in Leiden deelgenomen aan Tibetaanse oefeningen en sloot hij zich (1986) aan bij de oudste Tibetaanse stroming in het Boeddhisme, de Nyingma. Hij is auteur van ‘Vrees niet, Een brug tussen Boeddhisme en Christendom’ (2005) en ‘Hoe boeddhistisch is christelijke spiritualiteit? Het bewustzijn volgens Augustinus en het Boeddhisme uit zijn tijd’ (2012).


kruiskerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De Kruiskerk in Amstelveen


Palmpasenstokken maken in de Kruiskerk Amstelveen

Kom je ook!  Op zaterdag 23 maart 2013, gaan we samen palmpasenstokken maken: een stok in de vorm van een kruis die je kunt versieren met gekleurd papier, snoepjes en natuurlijk een broodhaantje.

Alle kinderen en hun papa’s en mama’s zijn van harte welkom in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, van 16.00 tot 17.00 uur. Als de kinderen knutselen, kunnen de ouders een kopje koffie drinken maar ze mogen natuurlijk ook meehelpen. Na afloop eten we samen pannenkoeken voor wie dat gezellig vindt.

Op zondag 24 maart vieren we in de Kruiskerk Palmpasen, het feest van de intocht van Jezus in Jeruzalem. Als je wilt kun je op zondag 24 maart in de kerk meelopen met de optocht. De Palmpasenviering begint om 10.00 uur en duurt een klein uurtje. Voor de kleinste kinderen van 0 tot 4 jaar is er crèche.

Wil je meedoen? Geef je op vóór woensdag 20 maart op bij Mirjam Buitenwerf, predikant van de Kruiskerk, tel. 020-3312456, e-mail: buitenwerf@kruiskerk-amstelveen.nl . Hier kun je ook terecht voor vragen.


Koffieconcert in de Kruiskerk Amstelveen: drie eeuwen trompetmuziek

Zondag 24 maart 2013 om 12.00 uur vindt in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, een koffieconcert plaats in het teken van drie eeuwen trompetmuziek. Gerda Postma bespeelt trompet onder begeleiding van Henk Trommel. Henk Trommel brengt ook een aantal orgelsolo’s ten gehore.

Tijdens dit concert klinkt muziek van Bach en zijn leerling Krebs (18e eeuw), van de blinde Franse organist en componist Langlais (20e eeuw) en van de eigentijdse Hansen. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.  Iedereen is welkom vanaf 11.30 uur, koffie en thee staan klaar!

De trompet nam vanouds, evenals pauken dat deden, een belangrijke plaats  in onder de instrumenten aan het hof van vorsten en op de slagvelden van Europa. De instrument leent zich goed voor heroïsche passages en klinkt boven het rumoer van het strijdtoneel uit.

In dit concert klinkt driehonderd jaar trompetmuziek; duidelijk  wordt dat de trompet ook heel teder kan klinken. Van Johann Ludwig Krebs, een leerling van Bach,  klinken twee koraalbewerkingen en een fantasie voor trompet en orgel.

Uit de 19de eeuw wordt een sonate voor cornet en piano van de Deen Thorvald Hansen (1847-1915) gespeeld. Van de twintigste eeuwse Franse componist Jean Langlais (1909-1991) klinken enkele delen uit 'Neuf pièces pour l'orgue et trompette'.  De Russische pianist en componist Alexander Fyordorovich Goedicke (1877 - 1957) schreef de virtuoze Concertstudie voor trompet en piano waarmee dit concert wordt besloten.

Twee keer speelt Henk Trommel  in dit concert een solowerk voor orgel: de fuga in g-mineur (BWV 578) van Johann Sebastian Bach en een briljante Toccata van Theodore Dubois.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.