Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Adventsmuziek van Sweelinck en Byrd in Kruiskerk

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
27-11-2013

Op zondag 1 december 2013 is er een muzikale vesper in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30A in Amstelveen. Liguae atque Cordis onder leiding van Bert ’t Hart brengt adventsmuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 - 1621) en William Byrd (1543 - 1623) ten gehore. Van Sweelinck klinken de vijfstemmige Psalm 85 en de zes-stemmige lofzang van Simeon (Nunc dimittis).

Byrd Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

William Byrd (1540 of 1543 - 1623) was een Engels componist van de Renaissance. Hij schreef verschillende soorten geestelijke en wereldlijke polyfonische muziekstukken voor toetsenbord (de zogenaamde Virginalist school) en consort (instrumentale ensemble muziek)

.
Ook wordt van hem een evangeliemotet uitgevoerd (Lucas 2: Ecce virgo concipiet). Van William Byrd horen we een motet op een Jesaja-tekst (Laetentur coeli).  Aanvang 17.00 uur. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.  Iedereen is welkom vanaf 16.30 uur, koffie en thee staan klaar.

Het programma bestaat uit feestelijke en verwachtingsvolle muziek geschreven voor de adventstijd in een periode dat er op politiek en kerkelijk terrein grote veranderingen plaats vonden, die in belangrijke mate door wetenschap en kunst - ook de muziek - beïnvloed werden.


AdventPakjesActie 2013 voor Makom en Stoelenproject

Op zondag 15 december 2013 organiseert de Protestantse JeugdRaad (PJR) de 20e AdventPakjesActie. Je kunt voorafgaande aan de kerkdienst van 10.00 uur of vanaf 11.30 uur in de Kruiskerk en Paaskerk allerhande toiletspullen - tandpasta, shampoo, douchegel, tandenborstels - en nieuwe mutsen, dassen, wanten en ondergoed inleveren.

Ook houdbaar voedsel zoals broodbeleg en blikken en pakjes soep maar ook diverse spellen zijn van harte welkom. Jongeren in de kerk maken er pakketjes van en brengen dit naar het inloophuis Makom en nachtopvang Stichting Stoelenproject in Amsterdam.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.