Bijgewerkt: 31 maart 2023

AeroExperimenteerSet wint Nationale Luchtvaartprijs

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
08-05-2009

De lucht- en ruimtevaartgereedschapskoffer, de zogeheten AeroExperimenteerSet, heeft vanmiddag in het Aviodrome de Nationale Luchtvaartprijs gewonnen. De prijs van 30.000 euro is op donderdag 7 mei 2009 uitgereikt door minister Plasterk van Onderwijs. De prijs is een initiatief van de Stichting Fokker – van den Berch van Heemstede Luchtvaartfonds. De lucht- en ruimtevaartkoffer bevat alles wat nodig is om proeven te doen en te experimenteren met de basisprincipes van veilig en succesvol vliegen.

De koffer is gekozen uit 31 inzendingen. Een selectiecommissie heeft vooral gelet op welke van de ideeën het meest innoverend is in de bijdrage aan de Nederlandse luchtvaart en ruimtevaart, en of er een rol is voor de jeugd. De AeroExperimenteerSet kan gebruikt worden door scholen, en dient als lesmateriaal voor zowel basisscholen als het voortgezet onderwijs. Doel is om kinderen ‘de smaak van techniek’ mee te geven.

Bedenker van de experimenteerkoffer is Marcel van Varik (docent Luchtvaarttechnologie aan de Hogeschool INHOLLAND) samen met zeven van zijn studenten: Koen Busch, Bas Overtoom, Dirk van Dun, Ruben Wibbelink, Ali Nadjafi, Arne Akkermans en Michael van der Meulen.

De Stichting Fokker – van den Berch van Heemstede Luchtvaartfonds bestaat sinds 1934, en heette destijds nog Stichting Nationaal Luchtvaartfonds. De stichting is opgericht vanwege de grote belangstelling voor de luchtvaart. Een goed voorbeeld was de enorme publieke interesse voor de, in recordtijd uitgevoerde, kerstpostvlucht in 1933 van de KLM Fokker F18 “Pelikaan”, van Amsterdam naar Batavia en weer terug. De Stichting wil nu de luchtvaart bevorderen en de jeugd erbij betrekken.

De selectiecommissie van de Nationale Luchtvaartprijs bestaat uit Dick Berlijn (oud-Commandant der Strijdkrachten en oud-Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten), Peter Hartman (President-Directeur KLM), Mark Dierikx (Directeur Generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken van het ministerie van Verkeer en Waterstaat) en namens het Bestuur van de Stichting Ben Droste (voorzitter NIVR en oud-Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.