Bijgewerkt: 7 december 2022

Aéroports de Paris en Schiphol Group in wereldwijde luchthavenalliantie

Nieuws ->

Bron: Schiphol Group / Wikipedia
21-10-2008

Langdurige samenwerking en wederzijds aandelenbelang van 8%

Aéroports de Paris S.A. (AdP) en Schiphol Group zijn met het oog op de toekomstige uitdagingen in de luchtvaartsector voornemens om via een langdurige samenwerking en een wederzijds aandelenbelang een toonaangevende wereldwijde alliantie te vormen in de luchthavenindustrie.

Dat hebben beide luchthavenondernemingen vandaag, op 21 oktober 2008 bekendgemaakt. AdP is een beursgenoteerd bedrijf en eigenaar en beheerder van de Parijse luchthavens Charles de Gaulle, Orly en Le Bourget. Charles de Gaulle en Amsterdam Airport Schiphol maken deel uit van het dual-hub systeem van de SkyTeam alliantie rond Air France-KLM.

De samenwerking zal in eerste instantie worden gesloten voor een periode van twaalf jaar en wordt gedragen door een efficiënte en evenwichtige beheersstructuur om haar succes te verzekeren. AdP en Schiphol Group willen een belang van 8% in elkaar nemen om hun wederzijdse betrokkenheid bij de samenwerking te versterken.

Deze beoogde samenwerking tussen twee leidende luchthavenondernemingen in Europa is te beschouwen als een grote strategische stap die naar verwachting belangrijke gezamenlijke voordelen zal opleveren voor alle kernactiviteiten van beide bedrijven:


Schiphol Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een vliegtuig landt op Schiphol 1. Aviation: de samenwerking zal de concurrentiekracht van beide luchthavengroepen binnen het dual-hub systeem versterken. Samen bieden de Parijse luchthavens en Schiphol het hoogste aantal intercontinentale bestemmingen 143 en de meeste frequenties (ruim 30.000) van alle Europese hub-luchthavens. AdP en Schiphol Group willen samenwerken om meerwaarde te leveren aan hun eindgebruikers door middel van hoogwaardige dienstverlening, een breder productpakket en blijvend concurrerende visit costs voor luchtvaartmaatschappijen en passagiers;

 2. Non-Aviation: AdP en Schiphol Group willen de groei en winstgevendheid van hun retail-, vastgoed- en telecommunicatieactiviteiten bevorderen door de uitwisseling van kennis en knowhow, technologie en processen die hun inkomsten zullen verhogen en hun kosten zullen verlagen;

 3. Internationale activiteiten: AdP en Schiphol Group willen gezamenlijk toekomstige internationale luchthaven projecten ontwikkelen waarbij de focus zal liggen op het versterken van de dual-hub binnen het internationale netwerk van SkyTeam. Andere projecten zullen van geval tot geval worden bekeken.

 4. AdP en Schiphol Group denken door hun samenwerking in 2013 een gezamenlijke opbrengsten- en kostensynergie te kunnen behalen van circa € 70 miljoen per jaar en vanaf 2013 een reductie in hun investeringsuitgaven van gemiddeld € 18 miljoen per jaar.

 5. De alliantie van AdP en Schiphol Group heeft de ambitie om voorlopers te zijn in duurzame ontwikkeling.

 6. AdP en Schiphol Group zullen een efficiënte en evenwichtige beheersstructuur opzetten om het succes van de samenwerking te verzekeren. Die beheersstructuur wordt als volgt ingericht:

 7. Een Industrial Cooperation Committee (ICC) zal de supervisie krijgen over de samenwerking. Hierin zullen beide ondernemingen met elk vier personen zijn vertegenwoordigd. Het comité wordt afwisselend voorgezeten door de president-directeuren van AdP en Schiphol Group;

 8. Acht stuurgroepen, bestaande uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van beide bedrijven onder gezamenlijk voorzitterschap, zullen verantwoordelijk worden voor de invoering van de samenwerking in acht gedefinieerde sectoren van bedrijfsactiviteiten;

 9. De president-directeur (CEO) van AdP zal een zetel krijgen in de Raad van Commissarissen (RvC) van Schiphol Group en wordt voorgedragen als lid van de auditcommissie van de RvC;

 10. De president-directeur (CEO) en financieel directeur (CFO) van Schiphol Group zullen een zetel krijgen in de Raad van Bestuur van AdP. De CEO wordt voorgedragen als lid van de strategiecommissie van deze raad.

 11. AdP neemt een belang van 8% in het aandelenkapitaal van Schiphol Group door uitbreiding van het aandelenpakket van Schiphol Group. Hiermee is een totale investering gemoeid van € 370 miljoen.

 12. Schiphol Group neemt een belang van 8% in het aandelenkapitaal van AdP over van de Franse staat voor een prijs van € 67 per aandeel. Hiermee is een totale investering gemoeid van €.530 miljoen.

 13. AdP en Schiphol Group verwachten dat deze transactie vanaf 2009 zal bijdragen aan de groei van de winst per aandeel van AdP en vanaf 2010 voor Schiphol Group.


"Wij geloven dat deze samenwerking een doorbraak betekent in onze sector en een unieke mogelijkheid biedt om onze operationele activiteiten en onze concurrentiepositie in het nieuwe, wereldwijde luchthavenlandschap te verbeteren," aldus Pierre Graf, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van AdP. "De aankoop van 8% van de aandelen van Schiphol Group is een aantrekkelijke investering in een topluchthavenbedrijf. Wij zijn ervan overtuigd dat deze transactie en de toekomstige samenwerking met Schiphol Group veel waarde zal opleveren voor onze aandeelhouders, klanten en werknemers."

Gerlach Cerfontaine: president-directeur van Schiphol Group: "Deze samenwerking is een belangrijke strategische keuze voor het dual-hub systeem in het consolidatieproces in de wereldwijde luchtvaart. De samenwerking geeft AdP en Schiphol Group een voorsprong op andere luchthavens en levert een uniek netwerk van verbindingen op voor de Europese en mondiale transferreiziger. Dit zal onze gezamenlijke positie en die van het SkyTeam ten opzichte van onze concurrenten in Europa en het Midden-Oosten versterken. De afstemming van de belangrijkste luchthavenprocessen zal bovendien voordelen hebben voor alle gebruikers van onze luchthavens - luchtvaartmaatschappijen én passagiers."

Aéroports de Paris?

Aéroports de Paris of ADP (Parijs Luchthavens) is de instantie die de luchthaven bezit en beheert alle 14 civiele luchthavens en vliegvelden in het Île-de-France (Parijs) gebied. Tot de grootste luchthavens behoren de Charles de Gaulle International Airport, het vliegveld Orly en de Le Bourget Airport.

Aéroports de Paris werd in 1945 opgericht als een overheidsbedrijf, maar het werd toch een particuliere onderneming met beursgenoteerde aandelen (in Frankrijk bekend als een "société anonyme, dus een soort NV) op 20 april 2005. Met deze wijziging kan de vennootschap in staat zijn tot het sluiten van internationale partnerschappen en investeringen.

De ADP-groep prijst zichzelf als 's werelds tweede grootste luchthavengroep qua omzet in de luchtpost- en de vrachtafhandeling. Met haar dochterondernemingen; ADP Management, ADP Ingénierie, Alyzia, en Hub Télécom, -de ADP groep heeft in 55 landen geassisteerd in de bouw en het onderhoud van luchthavens en de bijbehorende infrastructuur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.