Bijgewerkt: 5 maart 2024

Afscheid van paus Benedictus XVI

Nieuws -> Kerk

Bron: Vatican/Wikipedia
31-12-2022

'Nederige werker in wijngaard van de Heer.' De 95-jarige emeritus-paus Benedictus XVI is zaterdag 31 december 2022 om 9.34 uur overleden in zijn residentie in het klooster Mater Ecclesiae van het Vaticaan.

Paus emeritus Benedictus XVI is teruggekeerd naar het Vaderhuis. De persdienst van de Heilige Stoel maakte bekend dat de paus emeritus zaterdagochtend om 9.34 uur is overleden in zijn residentie in het klooster Mater Ecclesiae, dat de 95-jarige paus emeritus als zijn woonplaats had gekozen nadat hij in 2013 zijn petrisch ambt had neergelegd.

'Met droefheid deel ik u mee dat de emeritus paus Benedictus XVI vandaag om 9:34 uur is overleden in het Mater Ecclesiae klooster in het Vaticaan. Verdere informatie zal zo spoedig mogelijk worden verstrekt.  Vanaf maandagochtend 2 januari 2023 zal het lichaam van de emeritus-paus zich in de Sint-Pietersbasiliek bevinden, zodat de gelovigen hun eerbied kunnen betuigen.'

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2022)

Benedictus XVI in liturgische kleding op 10 juni 2010

Nieuws over verslechterende gezondheidstoestand. Al enkele dagen was de gezondheidstoestand van de emeritus paus verslechterd door het vorderen van de leeftijd, zoals het persbureau had gemeld in zijn updates van de evoluerende situatie. Paus Franciscus zelf deelde het nieuws over de verslechterende gezondheid van zijn voorganger publiekelijk aan het einde van de laatste Algemene Audiëntie van het jaar, op 28 december.

De paus had de mensen uitgenodigd om te bidden voor de emeritus-paus, die 'erg ziek' was, zodat de Heer hem zou troosten en steunen 'in dit getuigenis van liefde voor de Kerk tot het einde.' Na deze uitnodiging ontstonden gebedsinitiatieven die zich op alle continenten vermenigvuldigden, samen met een stroom van solidariteits- en nabijheidsboodschappen van wereldlijke leiders.

Plannen voor de uitvaart. Tijdens een briefing op het persbureau van de Heilige Stoel op het middaguur vertelde de directeur, Matteo Bruni, aan journalisten dat paus Franciscus de begrafenis van de emeritus paus zal voorzitten op 5 januari 2023 om 9.30 uur CET op het Sint-Pietersplein. Hij voegde eraan toe dat het lichaam van Benedictus XVI vanaf maandag in de basiliek zal liggen, zodat de gelovigen die dat wensen hun laatste eer kunnen bewijzen met gebeden en een laatste afscheid.

Bruni zei ook dat de emeritus-paus op woensdag 28 november 2022 in het klooster het sacrament van de ziekenzalving heeft ontvangen na afloop van de heilige mis. En na de briefing zei hij tegen verslaggevers dat Benedictus uitdrukkelijk had gevraagd dat alles - ook de begrafenis - in het teken zou staan van eenvoud, net zoals hij zijn leven leefde.

Benedictus XVI (Latijn Benedictus PP. XVI; burgerlijke naam Joseph Aloisius Ratzinger; * 16 april 1927 in Marktl, Duitse Rijk; † 31 december 2022 in Vaticaanstad) was een Duits theoloog, priester en universitair docent. Hij was de 265e bisschop van Rome (paus) vanaf zijn verkiezing op 19 april 2005 tot zijn aftreden op 28 februari 2013, waarmee hij hoofd van de rooms-katholieke kerk en het zevende staatshoofd van Vaticaanstad werd. Hij was de derde paus die uit Beieren kwam, na Gregorius V (996) en Damasus II (1048), en de tweede paus in de geschiedenis die zijn ambt vrijwillig neerlegde, na Coelestine V (1294).Joseph Ratzinger wordt beschouwd als een belangrijk theoloog van de 20ste en 21ste eeuw. Ratzinger, die in 1951 in zijn geboorteland Beieren tot priester werd gewijd, begon een academische carrière en vestigde zich eind jaren vijftig als een zeer gerespecteerd theoloog. Zijn geschriften verdedigden over het algemeen de traditionele katholieke leer en waarden. Ratzinger, oorspronkelijk een liberaal theoloog, nam na 1968 conservatieve standpunten in.

Na een lange carrière als theologieprofessor in de katholieke dogmatiek en dogmageschiedenis aan verschillende Duitse universiteiten, werd hij in 1977 door paus Paulus VI benoemd tot aartsbisschop van München en Freising en kardinaal; een ongebruikelijke promotie in die tijd voor iemand met weinig pastorale ervaring. In 1982 werd hij kardinaal-prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, een van de belangrijkste dicasters van de Romeinse Curie. Hij werd beschouwd als een van de meest invloedrijke kardinalen en de rechterhand van zijn voorganger Johannes Paulus II in theologische en kerkpolitieke kwesties. Hij werd ook beschreven als "de belangrijkste intellectuele kracht in de Kerk" vanaf het midden van de jaren 1980. Hij was ook decaan van het College van Kardinalen van 2002 tot zijn verkiezing tot paus.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.