Bijgewerkt: 1 juli 2022

Afspraak maken voor uw vaccinatie tegen het coronavirus

Nieuws -> Informatief

Bron: GGD Amsterdam
16-05-2021

Wilt u een afspraak maken voor uw vaccinatie tegen het coronavirus? Dat kan op het moment dat u aan de beurt bent. De volgorde van vaccineren wordt landelijk bepaald. In dit bericht leest u wie er momenteel aan de beurt is voor de coronavaccinatie bij de GGD.

Deze mensen zijn momenteel aan de beurt:

Mensen uit medische risicogroepen

Geboren in of voor 1955, of in 1961 t/m1964

Mensen met syndroom van Down

Mensen met een BMI > 40

Zorgmedewerkers langdurige zorg

Vaccineren bij de huisarts

Mensen uit medische risicogroepen (1961 t/m 2003)

Mensen die volgens hun huisarts tot een medische risicogroep behoren, krijgen vanaf 6 mei een uitnodiging voor een vaccinatie bij de GGD. Het gaat om de mensen die jaarlijks een oproep voor de griepprik krijgen. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. De uitnodigingen worden de komende weken in fases verstuurd.Afspraak maken: in de uitnodiging staat een speciale code. Hiermee kunt u een afspraak maken. Dit kan online via coronavaccinatie-afspraak.nl (met DigiD) of via een apart landelijk telefoonnummer. Op de website van GGD GHOR vindt u meer uitleg.

Geboren in of voor 1955, of in 1961 t/m 1964. De komende weken ontvangen alle mensen die geboren zijn in of voor 1955 of in 1961, 1962, 1963 of 1964 een uitnodiging voor hun vaccinatie bij de GGD. Zij krijgen het vaccin van BionTech/Pfizer of Moderna. Omdat het vaccinatietempo omhoog gaat, mogen deze mensen nu alvast online een afspraak inplannen via coronavaccinatie-afspraak.nl (met DigiD). Ze hoeven dus niet te wachten tot de uitnodiging op de deurmat ligt.

Bent u geboren tussen 1956 en 1960? Dan kunt u geen online afspraak maken. U bent/wordt namelijk uitgenodigd voor een vaccinatie door uw huisarts. Het heeft geen zin om een afspraak te maken als u nog niet aan de beurt bent. De afspraken worden dagelijks gecontroleerd op geboortejaar.

Mensen met syndroom van Down of BMI > 40. In de landelijke strategie stond dat mensen met het syndroom van Down en mensen met een BMI >40 hun coronavaccin bij de huisarts zouden krijgen. Door de stop met het vaccin van AstraZeneca is dit veranderd en kunnen zij nu terecht bij de GGD.

Afspraak maken: deze doelgroep (geboren in 2005 of eerder) krijgt een dezer dagen een brief van de huisarts met daarin een speciaal landelijk telefoonnummer en een code om een afspraak te maken voor een vaccinatie door de GGD. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer. Op de website van het RIVM vindt u meer uitleg.

Zorgmedewerkers langdurige zorg. Werkt u in de langdurige zorg? Dan is wellicht uw vaccinatie-afspraak afgezegd door de pauze in het vaccineren met AstraZeneca. Zorgmedewerkers ouder dan 60 jaar zijn inmiddels al benaderd om een nieuwe afspraak te maken. Dit weekend krijgen zorgmedewerkers die jonger zijn dan 60 jaar een sms voor een nieuwe vaccinatie-afspraak.

Afspraak maken: als zorgmedewerker kunt u uw vaccinatie-afspraak alleen telefonisch maken. Het nummer hiervoor staat in de uitnodigingsbrief die u van uw werkgever heeft gekregen. Omdat we ons kunnen voostellen dat u door alle berichtgeving niet precies weet waar u aan toe bent, geven we een kort overzicht van welk vaccin voor welke doelgroep is aangegeven. (bron: website Rijksoverheid)

-Zorgmedewerkers geboren tussen 1956-1960: AstraZeneca

-Zorgmedewerkers die al een eerste keer gevaccineerd zijn met AstraZeneca: tweede vaccinatie ook AstraZeneca

-Zorgmedewerkers die na 1960 zijn geboren maar nog niet gevaccineerd zijn: BioNTech/Pfizer

-Zorgmedewerkers die voor 1956 zijn geboren krijgen altijd al BioNTech/Pfizer

Vaccineren bij de huisarts. Huisartsen in Amsterdam vaccineren momenteel mensen die geboren zijn van 1956 tot en met 1960. Zij ontvangen het vaccin van AstraZeneca. Meer informatie over de veiligheid dit vaccin vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Goed om te weten: de regionale GGD bepaalt niet wie welk vaccin krijgt en wie wanneer aan de beurt is. Dit is een landelijke strategie. Bekijk wanneer u aan de beurt bent.

Meer informatie over de vaccins van BionTech/Pfizer en AstraZeneca Vaccineren bij GGD Amsterdam Vaccinatie van zorgmedewerkers bij GGD  Heeft u vragen over het vaccineren? Bel met het landelijk nummer 0800 – 1351 (dagelijks van 08.0 - 20.00 uur). Voor specifieke vragen kunt u contact opnemen met GGD Amsterdam.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.