Bijgewerkt: 29 maart 2024

Afwikkeling van de Tozo 2020 regeling in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
09-09-2022

Het kabinet heeft op 17 maart 2020 een aantal uitzonderlijke economische maatregelen genomen om de gevolgen van het coronavirus op te vangen. Met dit pakket krijgen zelfstandige ondernemers extra ondersteuning. Een van de maatregelen waar VNG, Divosa, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en experts van gemeenten aan werken is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo).

In onze eerdere brieven van 13 april 2021, 6 juli 2021 en 28 september 2021 bent u geïnformeerd over de uitvoering en verantwoording van de Tozo-regeling. In deze brieven hebben wij u geschetst dat deze tijdelijke overbruggingsregeling werd ingezet voor zelfstandige ondernemers die door de Coronacrisis over een inkomen beschikte dat lager lag dan het sociaal minimum. Deze door het Rijk bekostigde regeling gaf recht op een aanvullende uitkering voor levensonderhoud. Daarnaast was het mogelijk om via de Tozo- regeling in aanmerking te komen voor een lening voor bedrijfskapitaal zodat liquiditeitstekorten als gevolg van de coronacrisis konden worden voorkomen.

Het Rijk heeft de vergoeding van de Tozo over het verslagjaar 2020 vastgesteld en hiermee kunnen we constateren dat de Rijksbijdrage voor Tozo over het verslagjaar 2020 voldoende is om de totale gemeentelijke uitgaven – inclusief onze uitvoeringskosten - te dekken.

Foto Amstelveen
(Bron ZZP NL - 2022)

Tozo flyer uit 2020

Hulp aan ondernemers. In de laatste brief over dit onderwerp van 28 september 2021 hebben wij benadrukt dat door de uitvoering van de Tozo 1900 ondernemers zijn ondersteund op een moment waarop zij dat hard nodig hadden. Ten aanzien van de uitvoering van de regeling hebben we u geïnformeerd dat de uitvoering plaats vond tegen de achtergrond waarin (spel)regels pas tijdens en soms na de uitvoering bekend werden. Naar aanleiding van de definitieve richtlijn van april 2021 hebben wij zelf de omissies vastgesteld en de accountant daarvan in kennis gesteld.

Administratieve aanvulling. De hierboven genoemde constatering betekende dat niet in alle gevallen was vast te stellen of aan alle Tozo-voorwaarden werd voldaan. Dit heeft geleid tot een administratieve aanvulling door de betrokken ondernemers. Zij werden in de gelegenheid gesteld de ontbrekende gegevens aan te leveren. Daarna heeft de accountant in het najaar van 2021 geconstateerd dat er nog een lichte feitelijke onrechtmatigheid zou resteren ter grootte van € 249.000.

Definitieve vaststelling van de declaratie Tozo 2020. Het Rijk heeft mede op basis van de door de gemeenteraad en het college ingediende bestuursverklaring (september 2021) geconstateerd dat er in Amstelveen ondanks de verantwoorde fouten en onzekerheden, sprake is geweest van een zorgvuldige uitvoering van de Tozo. Het Rijk heeft de Tozo over verslagjaar 2020 vastgesteld op € 17.187.504. Dat was - zoals in de inleiding gemeld - al met al voldoende om de totale uitgaven te dekken, waardoor de beperkte terugbetaling aan het Rijk zonder financiële problemen kan plaatsvinden. Dit zal in de komende tweede tijdvakrapportage worden verwerkt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.