Bijgewerkt: 15 juni 2024

Air Defender 23 oefening van de NATO in juni

Nieuws -> Informatief

Bron: Bundeswehr/Wikipedia
07-06-2023

Air Defender 23 is de grootste inzetoefening van de luchtmacht in de geschiedenis van de NATO. Het doel is om luchtoperaties te oefenen met geallieerde luchtmachten. De focus ligt op het optimaliseren en uitbreiden van de samenwerking tussen de deelnemende landen. Het scenario is gemodelleerd naar een NATO Article 5 Assistance-scenario- meldt de Bundeswehr.

De Bundeswehr omvat zowel de strijdkrachten van de Bondsrepubliek Duitsland als civiele gebieden. De krijgsmacht bestaat uit de drie takken van het leger, de luchtmacht en de marine, evenals de drie militaire organisatiegebieden van de krijgsmachtbasis, de centrale medische dienst van de Bundeswehr en de cyber- en informatieruimte. Naast de strijdkrachten omvat de Bundeswehr ook de vijf civiele organisatorische gebieden uitrusting, informatietechnologie en gebruik, infrastructuur, milieubescherming en diensten en personeel (deze drie vormen samen het bestuur van de Bundeswehr), militaire pastoraat en rechtsbedeling als evenals de vijf militaire afdelingen die rechtstreeks ondergeschikt zijn aan het federale ministerie van Defensie, de militaire inlichtingendienst. De Bundeswehr omvat dus het gehele ondergeschikte verantwoordelijkheidsgebied van het federale ministerie. Als hoogste federale autoriteit staat het ministerie hiërarchisch boven de Bundeswehr zonder er zelf deel van uit te maken. Onder de leden van de Bundeswehr bevinden zich militairen, maar ook ambtenaren, werknemers (collectief overeengekomen werknemers) en rechters (bij de troependienstrechtbanken).


Voor het eerst verpakte de Luftwaffe een A400M op de locatie in Wunstorf voor de Air Defender 23-oefening. De Airbus A400M Atlas is een Europees viermotorig turboprop militair transportvliegtuig. Het werd ontworpen door Airbus Military (nu Airbus Defence and Space) als een tactische airlifter met strategische mogelijkheden om oudere transportvliegtuigen te vervangen, zoals de Transall C-160 en de Lockheed C-130 Hercules. De A400M heeft een formaat tussen de C-130 en de Boeing C-17 Globemaster III; het kan zwaardere lasten dragen dan de C-130 en kan ruwe landingsbanen gebruiken. Naast de transportmogelijkheden kan de A400M ook vanuit de lucht bijtanken en medische evacuaties uitvoeren als hij is uitgerust met de juiste apparatuur
De oefening werd in 2018 door Duitsland geïnitieerd, gepland voor de volgende jaren en zal in de zomer van 2023 plaatsvinden onder Duitse leiding. Oefening Air Defender 23 is de grootste inzetoefening van de luchtmacht in de geschiedenis van de NAVO. Het toont solidariteit binnen de alliantie en transatlantische banden: van 12 tot 23 juni 2023 zullen tot 10.000 oefeningsdeelnemers uit 25 landen met 250 vliegtuigen trainen onder leiding van de luchtmacht voor luchtoperaties in het Europese luchtruim.


25 landen en de NAVO oefenen de gezamenlijke responsiviteit van hun luchtmacht in een crisissituatie. Duitsland neemt de hoofdrol op zich en is het logistieke knooppunt. De volgende landen doen mee: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Japan, Kroatië, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Zweden, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Turkije , Hongarije, VS, VK. Tijdens de oefening zullen vliegtuigen van partnerlanden op verschillende locaties in Duitsland worden gestationeerd.

De deelnemende landen worden voornamelijk vanuit de locaties ingezet: Jagel/Hohn in Sleeswijk-Holstein, Wunstorf in Nedersaksen, Lechfeld in Beieren, Spangdahlem in Rijnland-Palts, Volkel in Nederland, Čáslav in Tsjechië. De drie belangrijkste hubs tijdens Air Defender 23 zijn Schleswig/Hohn, Wunstorf en Lechfeld. De oefeningen worden voornamelijk uitgevoerd in drie luchtruimen boven Duitsland. De trainingsruimten zijn gebaseerd op ruimtes die al tientallen jaren door de luchtmacht worden gebruikt voor routinematige trainingen. Ze zijn echter uitgebreid voor Air Defender 2023 en gedeeltelijk verbonden door gangen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.