Bijgewerkt: 22 november 2024

Alan Turing wordt het gezicht van het nieuwe 50 pound biljet

Nieuws -> Informatief

Bron: Bank of England/Wikipedia
15-07-2019

Op 15 juli 2019 heeft de gouverneur van de Bank of England, Mark Carney, aangekondigd dat Alan Turing op de nieuwe bankbiljet van 50 pound zal verschijnen. De gouverneur maakte de aankondiging in het Science and Industry Museum in Manchester bekend en onthulde ook de beelden van Alan Turing en zijn werk dat voor de achterkant van het biljet zal worden gebruikt. Het nieuwe polymeer biljet van £ 50 zal naar verwachting eind 2021 in omloop komen. – meldt in een bericht de Bank of England.

Alan Turing werd gekozen op basis van het karakter selectieproces van de bank, inclusief advies van wetenschappelijke experts. In 2018 koos het Banknote Character Advisory Committee ervoor om het gebied van de wetenschap te vieren op het £ 50 biljet en dit werd gevolgd door een openbare nominatieperiode van zes weken. De Bank ontving in totaal 227.299 nominaties, die betrekking hadden op 989 in aanmerking komende personages. Het comité heeft alle nominaties overwogen voordat het een besluit nam over een shortlist van 12 opties, die aan de gouverneur werden voorgelegd om de uiteindelijke beslissing te nemen.



Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, gaf commentaar: 'Alan Turing was een uitstekende wiskundige, wiens werk een enorme invloed heeft gehad op hoe we vandaag de dag leven. Als de vader van de informatica en de kunstmatige intelligentie, maar ook als oorlogsheld, waren de bijdragen van Alan Turing zeer uiteenlopend en braken de wegen. Turing is een reus op wiens schouders er nu zoveel staan.'

Alan Turing zorgde voor de theoretische onderbouwing van de moderne computer. Hoewel hij het meest bekend was om zijn werk in het bedenken van codebrekende machines tijdens de Tweede Wereldoorlog, speelde Turing een centrale rol in de ontwikkeling van de eerste computers, eerst in het Nationaal Fysiek Laboratorium en later aan de Universiteit van Manchester. Hij legde de basis voor het werk aan kunstmatige intelligentie door zich te buigen over de vraag of machines konden denken. Turing was homoseksueel en werd postuum door de koningin vergeven omdat hij veroordeeld was voor grove onfatsoenlijkheid voor zijn relatie met een man. Zijn nalatenschap heeft tot op de dag van vandaag een impact op zowel de wetenschap als de maatschappij.

De voorgeselecteerde opties tonen de breedte van de wetenschappelijke prestaties in het Verenigd Koninkrijk, van astronomie tot natuurkunde, van scheikunde tot paleontologie en van wiskunde tot biochemie. De geselecteerde personages, of paren van personages, werden beschouwd als Mary Anning, Paul Dirac, Rosalind Franklin, William Herschel en Caroline Herschel, Dorothy Hodgkin, Ada Lovelace en Charles Babbage, Stephen Hawking, James Clerk Maxwell, Srinivasa Ramanujan, Ernest Rutherford, Frederick Sanger en Alan Turing.

Sarah John, Chief Cashier, zei: 'De kracht van de shortlist is het bewijs van de ongelooflijke wetenschappelijke bijdrage van het Verenigd Koninkrijk. De breedte van de individuen en prestaties weerspiegelt de enorme verscheidenheid aan nominaties die we voor deze nota ontvingen en ik zou het publiek willen bedanken voor al hun suggesties van wetenschappers die we konden vieren.'

Het nieuwe £ 50 biljet zal Alan Turing en zijn pionierswerk met computers vieren. Zoals te zien is in de conceptafbeelding, zal het ontwerp op de achterzijde van het biljet worden weergegeven. De foto van Turing is gemaakt in 1951 door Elliott & Fry die deel uitmaakt van de Photographs Collection in de National Portrait Gallery.

Waarom Turing? Alan Turing was een uitstekende wiskundige wiens werk een enorme invloed heeft gehad op hoe we vandaag de dag leven. Als de vader van de informatica en kunstmatige intelligentie waren Alan Turing's bijdragen ver uiteenlopend en baanbrekend. Turing was onverzadigbaar nieuwsgierig naar de wereld om hem heen. Met zijn geest variërend breed en vrij, benaderde hij een verscheidenheid aan schijnbaar hardnekkige problemen en vond hij antwoorden die anderen voorbijgingen. Zijn genie lag in zijn unieke vermogen om het filosofische en abstracte met het praktische en concrete te verbinden.  Overal om ons heen bouwt zijn erfenis verder aan zijn nalatenschap.

Turing is een reus op wiens schouders velen nu staan. Geboren in Paddington, Londen op 23 juni 1912, toonde Turing als schooljongen een wonderbaarlijk talent en een levendige belangstelling voor de wetenschappen en wiskunde. Dit werd nog versterkt door de vroegtijdige dood van zijn goede vriend Christopher Morcom. Schrijvend aan Morcom's moeder, verklaarde hij: 'Ik weet dat ik evenveel energie, zo niet evenveel interesse in mijn werk moet steken als in zijn leven, want dat is wat hij wil dat ik doe.'

Voor velen staat Turing bekend om zijn 'onmisbare' codebrekende bijdragen in het Bletchley Park tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vooruitgang die Turing toen boekte in de cryptoanalyse - waaronder het mede uitvinden van de Bombe-computer voor het oplossen van versleuteling en het toepassen van statistische technieken om de snelheid van de ontcijfering te versnellen - was van cruciaal belang bij het kraken van de tot nu toe onbreekbare Duitse Enigma-code. Turing's werk gaf de geallieerden een cruciaal voordeel in de strijd om de Atlantische Oceaan en wordt alom toegeschreven aan het feit dat hij het einde van de oorlog met minstens twee jaar heeft bespoedigd, waardoor mogelijk miljoenen levens konden worden gered.

Foto Amstelveen
(Bron Bank of England - 2019)

Op 15 juli 2019 heeft de gouverneur van de Bank of England, Mark Carney, aangekondigd dat Alan Turing op de nieuwe bankbiljet van 50 pound zal verschijnen


Alan Mathison Turing (1912 - 1954) was een Engelse wiskundige, informaticus, logicus, cryptoanalyticus, filosoof en theoretisch bioloog. Turing was zeer invloedrijk in de ontwikkeling van de theoretische informatica, en leverde een formalisering van de concepten van algoritme en berekening met de Turing machine, die beschouwd kan worden als een model van een algemene computer. Turing wordt algemeen beschouwd als de vader van de theoretische informatica en de kunstmatige intelligentie. Ondanks deze prestaties werd hij in zijn leven in zijn thuisland nooit volledig erkend, vanwege zijn homoseksualiteit, die toen een misdaad was in Engeland.

Turing werd in 1952 vervolgd voor homoseksuele handelingen; het Labouchere-amendement had voorgeschreven dat 'grove onfatsoenlijkheid' een strafbaar feit was in het Verenigd Koninkrijk. Hij accepteerde een chemische castratiebehandeling, met DES, als alternatief voor de gevangenis. Op 8 juni 1954 vond de huishoudster van Turing hem op 41-jarige leeftijd dood; hij was de dag ervoor overleden. Cyanidevergiftiging werd als doodsoorzaak vastgesteld. Toen zijn lichaam werd ontdekt, lag er een appel half opgegeten naast zijn bed, en hoewel de appel niet op cyanide werd getest werd gespeculeerd dat dit de manier was, waarop Turing een fatale dosis had gegeten.

Een onderzoek stelde vast dat hij zelfmoord had gepleegd. Andrew Hodges en een andere biograaf, David Leavitt, hebben beiden gespeculeerd dat Turing een scène uit de Walt Disney-film Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (1937), zijn favoriete sprookje, naspeelde. Beide mannen merkten op dat (in de woorden van Leavitt's) hij nam 'een bijzonder groot genoegen in de scène waar de boze koningin dompelt haar appel in het giftige brouwsel.' Turing's overblijfselen werden gecremeerd in het Woking Crematorium op 12 juni 1954 en zijn as werden verstrooid in de tuin van het crematorium, net als die van zijn vader was.

In 2009 maakte de Britse premier Gordon Brown na een internetcampagne een officiële openbare verontschuldiging namens de Britse regering voor 'de afschuwelijke manier, waarop hij werd behandeld.' Koningin Elizabeth II verleende Turing een postuum pardon in 2013. De Alan Turing wet is nu een informele term voor een wet uit 2017 in het Verenigd Koninkrijk die met terugwerkende kracht gratie verleent aan mannen die gewaarschuwd of veroordeeld zijn op grond van de historische wetgeving die homoseksuele handelingen verbiedt.

The Imitation Game is een Amerikaanse historische toneelfilm uit 2014, geregisseerd door Morten Tyldum en geschreven door Graham Moore, gebaseerd op de biografie Alan Turing: De Enigma van Andrew Hodges. Benedict Cumberbatch is de ster van de film als Britse cryptoanalyticus Alan Turing, die tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitse inlichtingenberichten voor de Britse regering ontcijferde. Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear, Charles Dance en Mark Strong zijn ook sterren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.