Bijgewerkt: 24 juni 2024

Alle ateliers in containerdorp aan Zetterij

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
29-03-2012

Door André Gerritsen
Andre Gerritsen  Amstelveen

Het college van B en W van Amstelveen heeft vergaande plannen voor de ontwikkeling van een 'Atelierdorp' aan de Zetterij. Het dorp moet voorzien in minimaal 18 atelierruimten opgebouwd uit creatief gestapelde 'containerunits'.

Wethouder Levie (BBA, Cultuur) wil met het plan alle gemeentelijke ateliers op één plaats bundelen en de huidige onderhoudsgevoelige atelierlocaties aan de Van Weerden Poelmanlaan en Amsterdamseweg opdoeken. H

Harde voorwaarde is, dat de ateliers in de nieuwe situatie geen cent meer mogen kosten dan nu. De plannen tot containerunit-bouw komen overwaaien uit Londen. Levie wil, dat de kunstenaars het dorp, dat moet verrijzen naast het ROC, zelf mee helpen ontwerpen en wil voor het beheer afspraken maken met een externe partij, mogelijk het hoofdstedelijke Bureau Broedplaatsen.


Grotere kaart weergeven Het VUmc Cancer Center aan de Boelelaan in Amsterdam in prefab containers

'Kostendekkendheid is vereiste'

Volgens wethouder John Levie (BBA, cultuur) is er binnen Amstelveen geen enkel geschikt kantoorgebouw te vinden, waarin de gemeentelijke ateliers gehuisvest kunnen worden. Een atelierdorp aan Zetterij moet uitkomst bieden.

Levie anticipeert met een nieuwe atelierdorp bestaande uit gestapelde zeecontainers op de te verwachten hoge onderhoudskosten voor de huidige atelierlocatie aan de Amsterdamseweg en ziet op deze manier een mogelijkheid ateliers duurzaam in stand te houden. „Kostendekkendheid voor dit plan is een vereiste," benadrukt Levie, die er zelfs aan denkt de exploitatie van het dorp door een externe partij uit te laten voeren.

Amstelveen heeft daaromtrent goede contacten met het hoofdstedelijke Bureau Broedplaatsen, maar ook kan gedacht worden aan een lokale stichting. Het atelierdorp is gestoeld op plannen, zoals BBA deze eerder presenteerde in het verkiezingsprogramma onder de noemer Art Factory.

Met minimaal 18 ateliers, eventueel extra ruimte voor startende en/of projectkunstenaars en voldoende binnen- en buitenruimte voor exposities zou een atelierdorp aan Zetterij aan veel voorwaarden voldoen.

Bovendien kunnen kunstenaars hun creatieve ei kwijt in het vermoedelijk kleurrijke ontwerp, dat veel kanten op kan. Volgens Levie, die al een globale maquette van het Atelierdorp op zijn werkkamer heeft staan, worden kunstenaars nauw betrokken bij de ontwikkeling. De locatie is circa 3.200 m²groot, met een bouwvlakte van 1500 m².Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.