Bijgewerkt: 25 december 2024

Alle vormen van communicatie worden grondwettelijk beschermd

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
12-07-2014

Alle vormen van communicatie worden grondwettelijk beschermd, dus ook elektronische. Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt vervangen door het brief- en telecommunicatiegeheim. Dit staat in het voorstel tot wijziging van artikel 13 van de Grondwet, waarmee de Rijksministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister-president Rutte, minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2014)

Alle vormen van communicatie worden grondwettelijk beschermd, dus ook elektronische


De wetswijziging vloeit voort uit de kabinetsreactie op een advies van de staatscommissie Grondwet. Het begrip ‘telegraaf’ is verouderd. In het nieuwe voorstel is er bewust voor gekozen om geen specifieke techniek te benoemen. Met de meer techniekonafhankelijke formulering ‘brief- en telecommunicatiegeheim’ wordt de bescherming die artikel 13 van de Grondwet biedt, uitgebreid naar alle huidige en toekomstige communicatiemiddelen zoals e-mail, telefoonverkeer via internet en besloten communicatie via sociale media.

Dit houdt in, dat de overheid niet in de inhoud van communicatie mag kijken, ongeacht het middel, waarmee is gecommuniceerd. Op dit verbod geldt een aantal wettelijk bepaalde uitzonderingen. In een aantal situaties is inzage wél geoorloofd, bijvoorbeeld voor de politie, of inlichtingendiensten, maar daar is altijd toestemming van de bevoegde autoriteit voor nodig. De Rijksministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel is eerder in internetconsultatie geweest.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.