Bijgewerkt: 21 juli 2024

Allerzielen concert 2014 in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
22-10-2014

Zondag 2 november 2014 is het Allerzielen, de dag dat overledenen worden herdacht. In de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a, wordt die avond een bijzonder concert gegeven door koor en orkest van Bach Ensemble Amsterdam. Onder de titel ‘Bach forever’  worden vier werken van vier verschillende generaties van de familie Bach uitgevoerd. Aanvang 20.15 uur. De entree is € 12,50; CJP-ers en studenten betalen € 5,-.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) op de leeftijd van 61 jaar in 1746. Een portret van Elias Gottlob Haussmann


Er is geen pauze, na afloop is er onder het genot van een (gratis) drankje gelegenheid vrienden, bekenden, musici en concertbezoekers te spreken. Kaarten kunnen vooraf gereserveerd worden op concert@kruiskerk-amstelveen.nl . Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl .

Het Bach Ensemble Amsterdam bestaat nu twee jaar. Het stelt zich ten doel de muziek van J.S. Bach (1685-1750) op authentieke wijze uit te voeren, maar wel op ‘moderne’ instrumenten. Orkest en koor bestaan uit goed geschoolde amateurmusici die onder professionele begeleiding een hoog uitvoeringsniveau nastreven. Paulien Kostense heeft de muzikale leiding. Solistische medewerking wordt verleend door de bas Michiel Meijer, de Canadese tenor Kevin Skelton en de Duitse altus Kaspar Kröner.

Van Johann Bach een oudoom van Johann Sebastian wordt het prachtige motet 'Unser Leben ist ein Schatten' uitgevoerd. In de familie Bach komt zeker tien keer de naam Johann Christoph Bach voor. Van een oom van Johann Sebastian met deze naam klinkt een aangrijpende klaagzang, het lamento 'Ach, daß ich Wassers g'nug hätte'.

In de cantate 'O Ewigkeit, du Donnerwort' (BWV20) beeldt Johann Sebastian Bach contrasten tussen angst en hoopvolle verwachting muzikaal uit in een rijke instrumentatie, onder andere met verschillende trompetten. Van zijn zoon Carl Philipp Emanuel wordt de 'Sinfonie in b' klein voor strijkers en basso continuo (Wq 182) uitgevoerd. In tegenstelling met de barokke klanken van de voorgaande werken klinkt hier de empfindsame (sentimenteel) en galante stijl van het eind van de 18de eeuw.

Allerzielen?

Allerzielen is een dag van gebed voor de doden in het bijzonder, maar niet uitsluitend de eigen familieleden. In het westerse christendom wordt de jaarlijkse viering op 2 november gehouden en wordt in verband gebracht met Allerheiligen (1 november) en de wake, de avond voor Allerheiligen (31 oktober).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.