Bijgewerkt: 28 maart 2024

Als een 'Microsoft-medewerker' u belt

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
07-11-2017

De afgelopen tijd zijn weer diverse aangiftes bij de politie binnengekomen over zogenaamde 'Microsoft' medewerkers. Deze proberen mensen ervan te overtuigen tijdens een telefoongesprek, (in het Engels) dat hun computer een virus bevat, of dat er dringend een update nodig is. De aangiftes komen voor een groot deel van oudere mensen die hun computer niet regelmatig gebruiken. Zij komen er te laat achter, dat zij zijn opgelicht.

Bij de politie zijn de afgelopen tijd tientallen aangiftes binnen gekomen van mensen die benaderd zijn door criminelen die zich uitgeven als medewerkers van Microsoft. Al langere tijd is een groep criminelen bezig om op slinkse wijze binnen te dringen in computers. Microsoft zal nooit zelf contact met u opnemen als u een probleem heeft met uw computer. Mocht u gebeld worden door een medewerker die zegt van Microsoft te zijn, verbreek dan meteen de verbinding. Aan het eind van oktober 2017 stond de teller al op bijna 2000 meldingen, waarvan ruim 180 mensen daadwerkelijk geld hebben verloren. Gezamenlijk raakten zij maar meer dan 600.000 euro kwijt. In heel 2016 waren het er 1100 zogenaamde Microsoft-scams.

Werkwijze. Vanuit het buitenland zoeken de criminelen contact met hun slachtoffers. Hierbij doen zij zich voor als medewerkers van Microsoft en spreken vaak de Engelse taal. Door zich voor te doen als medewerker van Microsoft proberen ze het vertrouwen te winnen en gebruiken vaak de smoes, dat er iets met de computer aan de hand is. Uw computer zou een virus bevatten, de licentie is verlopen, of er moet nodig een update uitgevoerd worden. Vervolgens proberen zij u over te halen om handelingen te laten uitvoeren op uw computer. Om u van dienst te zijn vragen ze u om een programma te installeren, zodat ze uw computer over kunnen nemen.

Foto Amstelveen
(Bron Politie NL - 2017)



Tevens lijkt het er op, dat ze geld storten op uw rekening om aan te tonen, dat ze echt van Microsoft zouden zijn. In werkelijkheid wordt er geld van de spaarrekening naar de betaalrekening overgeboekt. Nadat het vertrouwen is gewonnen, voeren ze daarna verschillende handelingen uit op uw computer. Hierna komt het moment van afrekenen. Voor de technische hulp zal betaald moeten worden. Een van de methodes die op dit moment worden toegepast is, dat de oplichters vragen om iTunes- betaalkaarten te kopen en de codes hiervan door te geven aan de oplichter. Een andere optie die ze gebruiken is, dat zij zelfstandig geld overschrijven van uw betaalrekening. De kosten voor de geleverde hulp kan oplopen tot wel tienduizenden euro’s.

Deze ‘Microsoft’ oplichting is een vorm van cybercrime. Cybercrime staat voor alle vormen van criminaliteit, waarbij ICT een belangrijke rol speelt om het doel te bereiken. Cybercrime is relatief lastige criminaliteit. Door de vluchtigheid van gegevens verdwijnen sporen snel. Door de anonimiteit is het soms lastig om een verdachte te traceren. En cybercrime kent geen begrenzing in tijd, of plaats. Daardoor is het voor cybercriminelen relatief eenvoudig om in korte tijd veel slachtoffers te maken en veel geld te verdienen.

Microsoft medewerkers zullen nooit bellen over de veiligheid van computers, of licenties die vervallen zijn. U denkt misschien, dat dit een uitzonderlijk verhaal is, maar in Amstelveen worden ook regelmatig mensen geconfronteerd met dit soort telefonische aanvallen, of tenminste pogingen om de mensen op te lichten. Het is natuurlijk verleidelijk om op de hulp in te gaan om uw computerproblemen op te lossen, maar doe het niet! Zo’n telefonische 'hulp' kost vaak honderden euro’s en het computerprobleem wordt toch niet opgelost. In het Windows systeem is wel een optie om hulp op afstand in te schakelen en dat gebeurt door iemand die u kunt vertrouwen om uw pc tijdelijk over te nemen en het probleem op te lossen.

Wanneer u telefonisch benaderd wordt om handelingen uit te voeren met uw computer, omdat er een probleem mee zou zijn, verbreek direct de verbinding. Schrijf zo mogelijk de naam en het telefoonnummer op, waarmee de oplichter naar u heeft gebeld en geef dit nummer door aan de politie. De oplichter kan niets doen als u als u niet inlogt en niets hebt geïnstalleerd. Mocht u wel handelingen hebben uitgevoerd op advies van de oplichters en mogelijk ook reeds betaald hebben, neem dan direct contact op met de politie via 0900 8844, via de politieapp, of via het meldformulier op politie.nl/melden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.