Alternatief plan voor de A9 tunnel
Nieuws -> OverheidBron: Amstelveens Weekblad
18-04-2013
De gemeente Amstelveen en het Rijk onderhandelen momenteel over de toekomst van de A9-tunnel. Afgelopen week verklaarde verkeersminister Schultz de besluitvorming binnenkort te kunnen afronden.
„Het gaat om besluitvorming, waarmee de verschillende partijen moeten kunnen leven," voegde zij daaraan toe. Omdat er nog onderhandeld wordt, wilde zij verder geen details geven. Ambtenaren van de gemeente en van Rijkswaterstaat hebben de afgelopen maanden een alternatief plan uitgewerkt voor de tunnel.
Dat plan wijkt flink af van de oorspronkelijke opzet, maar over hoe het er precies uitziet, wil ook Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën nog niets zeggen. „We zijn ambtelijk helemaal klaar, B en W zijn akkoord, de minister heeft het plan nu in haar tas, zoals dat in Den Haag heet. Maar ik wil eerst de instemming van de minister alvorens op de details in te gaan."
(Bron Rijksoverheid - 2012)
Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (VVD), minister van Infrastructuur en Milieu
Het enige wat de wethouder zich laat ontvallen, zijn de woorden 'gedifferentieerde oplossing'. Dat duidt erop, dat er niet meer voor het hele traject door Amstelveen recht-toe-recht-aan een tunnel komt, maar mogelijk deels een tunnel en deels iets anders, bijvoorbeeld een overkapping, toegesneden op situaties ter plekke. Ter vergelijking: bij de A10 in de Amsterdamse Zuidas zijn de voorgenomen tunnels beter betaalbaar gemaakt door deze onder andere flink in te korten.
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
Herbert Raat (VVD), wethouder Financiën van de gemeente Amstelveen
Zeker is wel, dat de oplossing voor de A9 een flink stuk goedkoper uitpakt, zowel voor Amstelveen als voor het Rijk. Maar ook over de hoogte van bedragen wil Raat niets kwijt. In de kamer was het VVD-Kamerlid Ton Elias die expliciet naar de A9 in Amstelveen vroeg. De VVD vindt de verbreding van de A9 van groot economisch belang, onmisbaar voor het Nederlandse vermogen om geld te verdienen.
Amstelveen heeft de contracten voor de A9 ondertekend met nog 16 partijen: andere gemeenten, de provincie, Schiphol etc. Wethouder Raat denkt ook de andere contractpartners wel te kunnen overtuigen van het nieuwe plan: „Wethouder Wiebes van Amsterdam heeft gezegd de financiële problemen van Amstelveen wel te begrijpen. Hij heeft in Amsterdam dezelfde problemen met de vastgoedmarkt. En Amsterdam heeft er niets aan, als buurgemeente Amstelveen vervalt tot de bedelstaf."