Bijgewerkt: 3 december 2021

AmbachtsAcademie voor werkloze 50plussers is geopend

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/AmbachtsAcademie
06-02-2018

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de AmbachtsAcademie geopend. De AmbachtsAcademie gaat 200 werkloze 50plussers omscholen tot ambachtsman – of vrouw, zoals lijstenmaker, parketteur of pianotechnicus. Ze worden opgeleid door ervaren ambachtslieden, niet op school maar in het atelier of de winkel van hun leermeester.

Foto Amstelveen
(Foto Nia Palli/SZW - 2017)

drs. Wouter Koolmees (D66) minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Koolmees: 'De AmbachtsAcademie geeft oudere werkzoekenden weer perspectief. Na hun opleiding kunnen ze zelfstandig aan de slag. Met  ambachtelijk werk dat voldoening geeft en toekomst heeft. Er is altijd behoefte aan gekwalificeerde vakmensen.' Koolmees stelt twee miljoen euro beschikbaar voor de AmbachtsAcademie. Het project is opgezet door AmbachtNederland in samenwerking met het UWV en Start Foundation.

De opleiding is gebaseerd op het principe van meester-gezel, in combinatie met e-learning. Een module ondernemerschap is onderdeel van de opleiding. Hierdoor kan de leerling na de opleiding een eigen onderneming starten, of een ambachtelijk bedrijf over nemen. Omdat de opleiding plaatsvindt in een bedrijf, kan die in het hele land worden gevolgd en elk moment van het jaar starten.Ambachten dragen in Nederland voor een belangrijk deel bij aan werkgelegenheid, duurzaamheid, kwaliteit van leven, gezondheidszorg en cultuur. Uit onderzoek (2015) naar de arbeidsmarktbehoefte binnen de totale ambachtseconomie blijkt, dat in deze sector in de periode tot 2025 zo'n 450.000 nieuwe vakmensen nodig zijn. Naar schatting komen er in het specialistisch vakmanschap elk jaar circa 6.000 werkplekken vrij, verspreid over een groot aantal branches.

De werkplaatsen zijn niet zichtbaar als vacatures, omdat het werk voornamelijk door zelfstandigen zonder personeel wordt uitgevoerd. Elrie Bakker, voorzitter van AmbachtNederland, licht toe: 'Wij hebben in de afgelopen jaren met heel veel ondernemers in het kleinschalig ambacht gesproken. Zij ervaren een groot tekort aan vakbekwame nieuwe collega's en dit tekort wordt nijpender als bedrijfsopvolging achterwege blijft. Daarom hebben we met ervaren ondernemers de handen ineen geslagen om de Ambachtsacademie te ontwikkelen.'

Vanaf vandaag kunnen werkloze 50plussers zich opgeven voor een opleiding tot: glazenier, horlogereparateur, keramist, kledingreparateur, klusser, lijstenmaker, maatkleermaker, orthopedisch (schoen)technisch hersteller, parketteur, pianotechnicus, schoenhersteller, siersmid en zadel- en tuigmaker. Later dit jaar volgen nog elf andere opleidingen: hoefsmit, ambachtelijk ijsbereider, goudsmit, rietdekker, haarwerkspecialist, meubelmaker, meubelstoffeerder, naaimachine-reparateur, nagelstylist, interieurbouwer, tassenmaker. Meer informatie op www.ambachtnederland.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS