Bijgewerkt: 8 mei 2024

Ambtenaren van Amstelveen zijn bewust van laaggeletterdheid

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Wikipedia
07-09-2023

De gemeente Amstelveen maakt ambtenaren bewust van laaggeletterdheid bij inwoners. 'Morgen is het Wereldalfabetiseringsdag en begint de Week van Lezen en Schrijven. Wij grijpen dit aan om bewustzijn onder onze medewerkers te vergroten.' zegt Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn.

In het raadhuis konden ambtenaren van relevante afdelingen donderdag zelf ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn, door middel van een zogenoemde ‘escapekoffer. 'In contacten met onze bewoners zijn wij ons er goed van bewust dat kunnen lezen, schrijven en rekenen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Maar het is ook waardevol om dat zelf te ervaren' - zegt Van Ballegooijen.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij hebben vaak ook moeite met een computer of een smartphone. In Amstelveen gaat het om zo’n 6.200 mensen. 'Voor hen wordt het steeds lastiger om mee te komen in de huidige samenleving. En het heeft bijvoorbeeld ook gevolgen voor kinderen die geen goede hulp krijgen van hun ouders bij hun huiswerk' -aldus wethouder Van Ballegooijen.

Het Taalhuis in Amstelveen. Mensen die beter Nederlands willen leren kunnen terecht bij het Taalhuis in de bibliotheek in Amstelveen. Bij het Taalhuis leren bezoekers beter lezen, schrijven en/of spreken. Ook kunnen ze er terecht voor advies.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Anouschka Bezuijen beleidsmedewerker Zorg en Welzijn van de gemeente Amstelveen met Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn bestuderen het materiaal voor de Wereldalfabetiseringsdag van 8 september 2023

Vrijwilligers gezocht. Taalvrijwilligers die zich willen aanmelden om een steentje bij te dragen zijn van harte welkom. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden voor de een-op-een taalcoaching, voor het taalcafé of de leeskring. Voor meer informatie kan vrijblijvend contact op worden genomen via dnagelhout@vrijwilligerscentrale-amstelland.nl Of bel met het Taalhuis 020-5455578 op dinsdag- en donderdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur.

Voorstelling Taalhuis. Samen met de bibliotheek organiseert het Taalhuis een event op zaterdag 9 september in de bibliotheek. Voor meer informatie zie Voorstelling: Saleh Hassan Faris - Mijn Story zaterdag 9 september 2023 Bibliotheek Amstelland (op-shop.nl)

Internationale Dag van de Alfabetisering (International Literacy Day) is een internationale viering die elk jaar op 8 september wordt gevierd en die op 26 oktober 1966 door UNESCO werd uitgeroepen tijdens de 14de zitting van de Algemene Conferentie van UNESCO. Het werd voor het eerst gevierd in 1967. Het doel is om het belang van geletterdheid voor individuen, gemeenschappen en samenlevingen te benadrukken. Vieringen vinden plaats in verschillende landen.

Ongeveer 775 miljoen mensen beschikken niet over minimale alfabetiseringsvaardigheden; één op de vijf volwassenen kan nog steeds niet lezen en schrijven en tweederde van hen is vrouw; 60,7 miljoen kinderen gaan niet naar school en nog veel meer gaan onregelmatig naar school of verlaten de school.

Volgens het "Global Monitoring Report on Education for All (2006)" van UNESCO[6] heeft Zuid-Azië het laagste regionale alfabetiseringspercentage onder volwassenen (58,6%), gevolgd door Afrika bezuiden de Sahara (59,7%). Landen met de laagste alfabetiseringspercentages ter wereld zijn Burkina Faso (12,8%), Niger (14,4%) en Mali (19%). Het rapport laat een duidelijk verband zien tussen analfabetisme en landen die in ernstige armoede leven, en tussen analfabetisme en vooroordelen jegens vrouwen.

Nederland telt 250.000 analfabeten en 1,3 miljoen laaggeletterden of zogenaamde functioneel analfabeten; dit houdt in dat men weliswaar in staat is bijvoorbeeld de eigen naam te schrijven en/of om losse woorden te lezen, maar niet om een langere tekst dusdanig snel en correct te lezen dat men deze ook daadwerkelijk begrijpt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.