Bijgewerkt: 7 december 2023

Amerikanen ontdekken fietsend Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-10-2012

Enige weken geleden is de gemeente Amstelveen benaderd door projectmanager Hillie Talens van het CROW (nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte).

Ieder jaar bezoekt een groep Amerikanen, die onder andere bestaat uit stedenbouwkundigen, verkeerskundigen, bestuurders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit verschillende steden Nederland, om hier te leren over hoe wij omgaan met fietsers en fietsinfrastructuur. In een programma van een week worden diverse Nederlandse steden bezocht, waaronder Utrecht en Amsterdam.

Info video, dat gemaakt is naar aanleiding van eerdere bezoeken van de deskundigen

Vanuit de organisatie kwam de vraag om ook eens een kijkje te kunnen nemen in een Nederlandse versie van een 'suburb', omdat dit wellicht meer raakvlakken heeft met de situatie in veel Amerikaanse steden. Hillie heeft daarop de gemeente Amstelveen specifiek benaderd met de vraag, of ze voor de groep een presentatie konden geven over Amstelveen en een fietsexcursie konden organiseren door Amstelveen. In de presentatie konden ze laten zien hoe in Amstelveen fietsknelpunten worden aanpakt en tegen welke oplossingen en problemen wij tegenkomen.

fiets Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2012)

De fietsers uit de USA voor het raadhuis van Amstelveen zijn klaar om rond te fietsen in de stad


Op donderdag 4 oktober 2012 kwam de groep hierheen. En het waren niet zo maar Amerikanen, het waren vertegenwoordigers van de steden: Austin- Texas, Chicago-Illinois, Memphis- Tennessee, Portland-Oregon, San Francisco- California en Washington-D.C. De reis werd georganiseerd door Bikes Belong (Zach Vanderkooy: www.bikesbelong.org ) en het CROW.

Centrale Beheertaken-Verkeer had een presentatie over Amstelveen gemaakt en ze organiseerden een fietsexcursie langs interessante plekken in Amstelveen die te maken hebben met fietsinfra, zoals bijvoorbeeld de nieuwe rotonde aan de Van der Hooplaan. Uiteraard was dit bezoek een fantastische gelegenheid om Amstelveen positief in het lokale nieuws te krijgen, want een dergelijk bezoek komt niet zo vaak voor.

Wethouder verkeer, John Levie ontving de Amerikaanse fietsers in het raadhuis van Amstelveen en verwelkomde de mensen van het Green Lane Project / Bikes Belong Foundation. Hij vertelde dat ze straks veel meer zouden weten over het gebruik van de fiets in Nederland en Amstelveen, in de 'suburb' van Amsterdam. Ook dat hier elke dag veel fietsen op de weg zijn en dat dat goed is voor de gezondheid en het milieu. Wel, zo meldde Levie, maakt hij zich ook zorgen over de fiets- en voetgangersveiligheid. Wethouder Levie: 'Ik wens jullie nog een goed verblijf in Nederland, mooi weer en inspiratie!'

Geen fietser-DNA

'Nederland wordt in de wereld algemeen erkend voor het feit, dat de fiets het meest wordt gebruikt. Wat niet zo bekend is, is dat de Nederlanders niet zo vaak fietsen, omdat fietsen is in hun DNA ingebakken, maar omdat ze een bewuste keuze maakten om van koers te veranderen.

Met name, nadat men eigenlijk te afhankelijk werd van de auto. Na vele decennia van bewust beleid om te investeren in de fiets als transportmiddel, heeft Nederland de meest geavanceerde fiets infrastructuur.' – zo meldt From the Netherlands to America: Translating the World’s Best Bikeway DesignsAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.