Bijgewerkt: 18 mei 2024

Amivedi-Nederland bestaat al bijna 80 jaar

Nieuws -> Informatief

Bron: Amivedi-Nederland
27-06-2011

Amivedi-Nederland bestaat al bijna 80 jaar en is een landelijke vrijwilligersorganisatie die als taak heeft het registreren van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland, met als doel deze huisdieren te herenigen met hun eigenaar. Amivedi probeert zoveel mogelijk meldingen in 1 centrale database te registreren.

Door de inzet van Amivedi en de samenwerking met dierenasiels, dierenartsen en dierenambulances worden jaarlijks ruim 30.000 huisdieren herenigd met hun eigenaar. Het werk van Amivedi wordt mogelijk gemaakt door ruim 140 vrijwilligers. Amivedi wordt niet gesubsidieerd, maar financieel gesteund door de bijdragen van donateurs en giftgevers die een eenmalige bijdrage storten.

Amivedi Amstelveen
(Bron Amivedi - 2011)

Het logo van Amivedi


Dankzij deze bijdragen hebben wij onze website geheel kunnen vernieuwen en moderniseren en kunt u onze gebruikersvriendelijke website vanaf nu bezoeken. Kijkt u op: www.amivedi.nl

Dagelijks raken er honderden huisdieren vermist, en dat zorgt voor veel verdriet bij hun eigenaren. Anderzijds worden er ook veel dieren gevonden die in een dierenasiel, of soms gewond bij een dierenarts op hun baasje zitten te wachten. In veel gevallen vinden huisdier en eigenaar elkaar nooit meer terug.

Amivedi heeft meer 110 meldpunten, verspreid over het land. Een gevonden of vermist dier kan kosteloos telefonisch of via onze nieuwe website  worden aangemeld bij het meldpunt in de betreffende regio. De meldpunten worden bemand door één vaste vrijwilliger die daardoor goed overzicht heeft van de meldingen in die regio. De meldingen die bij Amivedi binnenkomen worden veelal gedaan door particulieren, maar ook door dierenambulances, dierenasiels etc.

kat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Een prachtige kat in het dierenasiel in Amstelveen


Alle meldingen van vermiste en gevonden huisdieren worden geplaatst op de website www.amivedi.nl en de melders krijgen adviezen wat ze verder kunnen doen om hun dier terug te vinden of om de eigenaar van een dier te traceren. De vrijwilliger kijkt of er al een melding is die mogelijk over hetzelfde dier gaat, en houdt in de gaten of er nog een melding over dit dier binnenkomt. Een duidelijk signalement, bij voorkeur met foto, maakt de herkenbaarheid groter. Vaak wordt een vermist of gevonden dier door Amivedi in de plaatselijke krant vermeld. Bovendien kunnen mensen op de site ook zelf meekijken welke dieren als vermist of gevonden gemeld worden.

Jammer genoeg worden er nog steeds gevonden of vermiste huisdieren niet bij Amivedi aangemeld. Eigenaren van vermiste dieren nemen vaak ten onrechte aan dat hun huisdier is overleden en melden de vermissing daarom nergens. Mensen die een dier vinden denken soms dat een dier is achtergelaten en gaan er daarom vanuit dat niemand het dier zoekt.

Het is belangrijk om een vermist of gevonden dier altijd aan te melden bij Amivedi, zodat de kans dat een dier weer bij zijn eigen baasje terechtkomt vele malen groter wordt. Meld vooral ook een gevonden overleden dier. Het is voor een eigenaar beter te weten dat zijn huisdier is overleden, dan de onzekerheid over het lot van zijn huisdier.

Vrijwilligers en donateurs

Amivedi is voor een aantal meldpunten nog op zoek naar vaste vrijwilligers, die van huis uit willen meewerken aan de hereniging van vermiste huisdieren met hun eigenaren.

Lijkt dit dankbare vrijwilligerswerk iets voor u? Bent u iemand met mens- en dierenliefde, neem dan contact op met het secretariaat van Amivedi, en mail naar: secretariaat@amivedi.nl

Wilt u Amivedi financieel steunen door voor € 5 per jaar donateur te worden, of door middel van een eenmalige gift, mail dan naar: penningmeester@amivedi.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.