Bijgewerkt: 8 mei 2024

Amstelveen steunt Queer & Pride 2023

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
22-07-2023

Bij het raadhuis in Amstelveen wappert sinds vrijdag 21 juli 2023 de Progressvlag. Wethouders Floor Gordon (D66) en Marijn van Ballegooijen (PvdA) hezen de vlag vanwege de Queer & Pride 2023 die zaterdag van start gaat. 'De komende twee weken staan in het teken van trots en het vieren van diversiteit en inclusie, Amstelveen steunt dit van harte'- zegt Van Ballegooijen.

Het evenement Queer & Pride in de hoofdstad duurt dit jaar twee weken en is bedoeld voor meer groepen dan de traditionele Prideweek van voorgaande jaren. 'De uitbreiding met queer laat zien dat de strijd voor acceptatie – die helaas nog steeds nodig is – wordt verbreed. Dat is mooi want diversiteit gaat niet over één bepaalde groep, maar over iedereen. Met het hijsen van de vlag laten wij zien dat je welkom bent in onze stad, ongeacht wie je bent'- aldus wethouder Van Ballegooijen

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Wethouders Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen en ambtenaren bij de Progressvlag voor het raadhuis van Amstelveen

Vieren en werken aan inclusie. 'De Progressvlag brengt alles samen. Aan de ene kant is het een vrolijke kleurrijke vlag die staat voor het vieren van diversiteit. Dat doen wij de komende twee weken. Tegelijk is de boodschap van de vlag serieus; wij werken verder aan een inclusieve stad. Dat doen we 365 dagen per jaar' - vult wethouder Gordon aan.

Queer is een overkoepelende term voor mensen die niet heteroseksueel of niet cisgender zijn. Oorspronkelijk betekende het 'vreemd' of 'eigenaardig', maar aan het einde van de 19de eeuw werd queer pejoratief gebruikt tegen mensen met verlangens of relaties van hetzelfde geslacht. Vanaf het einde van de jaren tachtig begonnen queer-activisten, zoals de leden van Queer Nation, het woord terug te eisen als een opzettelijk provocerend en politiek radicaal alternatief voor de meer assimilerende takken van de LGBT-gemeenschap.

De LGBT-gemeenschap (ook bekend als de LGBTQ+-gemeenschap, GLBT-gemeenschap, homogemeenschap of queer-gemeenschap) is een losjes gedefinieerde groepering van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders die verenigd zijn door een gemeenschappelijke cultuur en sociale bewegingen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.