Bijgewerkt: 14 augustus 2022

Amstelveen InZicht zoekt naar kindje op historische foto uit 1975

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-07-2022

Belevingscentrum Amstelveen InZicht is op zoek naar het kindje dat op een historische foto te zien is op het bekende Zwijntje in het Stadshart van Amstelveen. Op de foto uit 1975 zit een kindje bovenop het beeld van Karl Iljitsj Pelgrom (1927 - 1994) een ijsje te eten. De vraag was om te mailen als je het meisje kende.

Amstelveenweb.com heeft bericht gekregen wie het meisje is!
Op 24 juli 2022 kreeg Amstelveenweb een reactie over wie het meisje op de foto is: de gegevens staan nu onder de foto.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Dit bronzen beeld 'Het Zwijntje' stond voor de HEMA in het Winkelcentrum Stadshart in Binnenhof en menig kind zat op de rug van het zwijn. Op de foto is moeder Ineke Blaas met dochter Wieneke (3 jaar) voor de ramen van schoenenwinkel Huf.
Op Het Zwijntje zit dochtertje Juliette (6 jaar)

Verhaal achter de foto
Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur is enthousiast: 'We hopen het verhaal achter de foto te ontdekken. Met wie was dit kindje daar? En kwam hij of zij uit Amstelveen? En woont diegene er nu nog steeds? Zo hebben we nog meer informatie voor ons gemeentelijk archief.' Inmiddels heeft Amstelveenweb hem de gegevens doorgegeven. Kijk voor meer Zwijn foto's Kunstwerken: Het Zwijn

Historische fototentoonstelling
In belevingscentrum Amstelveen InZicht is tot 1 augustus 2022 een historische fototentoonstelling van het oude Amstelveen te zien. De tentoonstelling geeft aan de hand van oude archiefbeelden een inkijkje in de aanleg van de Rijksweg A9 en de ontwikkelingen in het Stadshart van Amstelveen. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.amstelveeninzicht.nl.

Beeldbank met historische beelden
Amstelveen heeft sinds 2017 een online beeldbank. Hierop staan inmiddels ruim 12.000 foto’s en video’s. Deze zijn afkomstig uit het gemeentelijk archief, maar worden ook aangeleverd of gedoneerd door Amstelveners. De beeldbank was onderdeel van het collegeprogramma Historisch Besef met als streven het lokale erfgoed te behouden en het historisch besef onder inwoners te vergroten. Alle beelden zijn te zien op beeldbank.amstelveen.nl.

Knuffelkunstwerken
De foto is uit de jaren 1970, maar Het Zwijntje is nog steeds actueel. Recent gaf de gemeente opdracht voor drie ‘knuffelkunstwerken’ die de komende jaren een plek krijgen in verschillende Amstelveense wijken. Doel van de kindvriendelijke kunst is om kinderen herinneringen te laten opbouwen met kunst, zoals veel Amstelveners herinneringen hebben aan het Zwijntje in het Stadshart. Door in meer wijken zo’n kunstwerk te plaatsen, komen meer kinderen hiermee in aanraking.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.