Bijgewerkt: 22 oktober 2024

Amstelveen bestelt 13 elektrische en schonere vrachtwagens

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-10-2024

De gemeente Amstelveen heeft 13 nieuwe duurzame vrachtwagens besteld. 12 daarvan worden ingezet voor de afvalinzameling en een vrachtwagen voor het rioolbeheer. Het duurt nog even voordat de vrachtwagens te bewonderen zijn; de levertijd ligt tussen de 12 en 24 maanden. De nieuwe vrachtwagens zijn schoner en voor het grootste deel elektrisch. Daarmee gaat de uitstoot van uitlaatgassen drastisch omlaag en wordt het inzamelen van afval en rioleringswerkzaamheden stiller en duurzamer.

Frank Berkhout (D66) wethouder Afvalbeheer en riolering): 'Eerder heeft de gemeente al kleinere wagens vervangen voor voornamelijk elektrische voertuigen en nu waren de grotere vrachtwagens aan de beurt. Dat betekent dat, met de aanschaf van deze elf elektrische en twee schonere dieselvoertuigen, ruim 80% van ons wagenpark is vervangen door schonere wagens en zijn we goed op weg om de CO²-uitstoot en andere schadelijke stoffen terug te dringen. We gaan ook door want de komende jaren worden nog een paar voertuigen vervangen.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Het verouderde Scania P280 en DAF CF en IVECO diesel vrachtwagenpark van de gemeente Amstelveen in september 2024

Gebruik maken van duurzame diesel. Nog niet voor alle voertuigen zijn er vervangende elektrische voertuigen beschikbaar in de markt. Daarom blijft de gemeente ook na 2030 nog met enkele dieselvoertuigen rijden. Wel gaat de gemeente in 2025 , voor de nog bestaande dieselvoertuigen, over van fossiele diesel naar HVO100 diesel.

Deze HVO100 diesel is gemaakt van hernieuwbare stoffen zoals plantaardige oliën en dierlijke vetten die zijn behandeld met waterstof. Door het gebruik van deze nieuwe vorm van diesel, verwacht de gemeente een CO²-besparing van tussen de 80 en 90%. Hoewel Amstelveen zeker niet de eerste gemeente is die elektrische inzamelvoertuigen aanschaft, is het aantal en verschillende voertuigen dat in één keer wordt aangeschaft wel uniek te noemen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.