Bijgewerkt: 28 februari 2024

Amstelveen compenseert de hoge energiekosten van de studenten

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
10-05-2023

Studenten die te maken hebben gehad met fors gestegen energiekosten, kunnen compensatie krijgen vanuit de bijzondere bijstand. 'We hebben de voorwaarden versoepeld. Het gaat om een kleine groep, bijvoorbeeld studenten die niet op de campus Uilenstede wonen. Zij kunnen compensatie krijgen voor hun daadwerkelijke kostenstijging'- zegt Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn.

Studenten op Uilenstede werden in 2022 niet geconfronteerd met een hogere energierekening omdat de verhuurder DUWO een contract had met een vast tarief. Sinds januari betalen ze wel een hoger maandbedrag, maar vanwege een nieuwe rijksregeling voor blokverwarming verlaagt DUWO het bedrag in juli 2023 met terugwerkende kracht naar de oude situatie. Studenten op Uilenstede komen daarom niet in aanmerking voor bijzondere bijstand, omdat er geen sprake is van gestegen energiekosten.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en Inkomen

Studenten en energietoeslag. Vanwege de plots stijgende energiekosten in 2022 riep het Rijk de energietoeslag in het leven om huishoudens met een laag inkomen te ontzien. Het Rijk vond het aanvaardbaar dat studenten geen aanspraak konden maken op de regeling. Studenten wonen vaak klein en divers en het risico van overcompensatie lag op de loer, was de redenering. Studenten konden wel aanspraak maken op bijzondere bijstand voor gestegen energiekosten, aldus het Rijk.

De gemeente Amstelveen volgt de richtlijn van het Rijk. 'Naar schatting 96 % van de studenten woont op Uilenstede en is niet meteen geconfronteerd met een hogere rekening. Maar de kleine groep die niet op Uilenstede woont en wel een hogere energierekening kreeg willen we ondersteunen. Want financiële problemen kunnen leiden tot studievertraging en voortijdige uitval' – aldus wethouder Van Ballegooijen.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.