Amstelveen doet mee met landelijke campagne over houtstook
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
05-12-2024
Voor vele Amstelveners is dit het seizoen om de houtkachel, palletkachel of open haard weer aan te steken. Houtvuur zorgt voor velen voor gezelligheid en sfeer, want vuur en warmte verbindt. Stoken van hout is echter een stuk vervuilender dan de meeste mensen denken. Om inwoners een bewuste afweging te laten maken om wel of niet te stoken, doet Amstelveen mee aan de landelijke campagne over houtstook.
Houtstook is een belangrijke bron van luchtvervuiling. In Nederland is bijna 25% van de fijnstofuitstoot afkomstig van houtkachels en open haarden. De concentratie fijnstof in de lucht in Amstelveen veroorzaakt door houtstook is maar liefst zeven keer groter dan het fijnstof veroorzaakt door Schiphol. Vooral in de wintermaanden, wanneer meer mensen hun haarden gebruiken, kan dit zorgen voor ernstige luchtvervuiling.
Een kwart van de Nederlanders ervaart regelmatig tot vaak overlast van houtstook in de omgeving. Mensen met astma, COPD of andere chronische longziektes en jonge kinderen, kunnen veel last hebben van stoken in de buurt. Als in huis hout wordt gestookt, ontstaat er rook met schadelijke stoffen zoals fijnstof, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), benzeen en koolstofmonoxide. Via de kachel komt deze rook ook in de woonkamer terecht. Deze schadelijke stoffen zijn een risico voor zowel de gezondheid van de stoker als die van de omgeving. Gemiddeld komt er 28 gram fijnstof vrij tijdens één avondje stoken, dat is bijna een klein weckpotje vol. Deze fijnstof veroorzaakt en verergert long-, hart- en vaatziekten en kan leiden tot astma, COPD, longkanker en chronische bronchitis.
Floor Gordon (D66) wethouder Gezonde Leefomgeving: 'Hoewel niet stoken natuurlijk het meest gezond is, leggen wij onze inwoners bewust geen stookverbod op. De meeste inwoners stoken slechts af en toe en voor de gezelligheid. Wij gaan ervan uit dat Amstelveners een bewuste afweging maken en rekening houden met elkaar. Daarom is het belangrijk dat wij goede voorlichting geven over de impact op luchtkwaliteit en gezondheid en over hoe inwoners bewust stoken. Deze campagne draagt daaraan bij. Als inwoners wel willen stoken, dan vraagt de gemeente om rekening met elkaar te houden. Stook niet bij windstil weer of mist en kijk voor de open haard aangaat naar het advies op Stookwijzer. Kijk daarvoor op de website stookwijzer.nu of download de app. Gebruik droog en onbewerkt hout en stook volgens de Zwitserse methode. Het vuur van bovenaf aansteken zorgt voor de helft minder fijnstof.'
Houtstook niet goed voor gezondheid. Houtstook is voor niemand gezond, maar ouderen, kinderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen of hart- en vaatziekten kunnen er extra last van hebben. Fijnstof komt via de kachel ook in de woonkamer terecht. In huizen waar regelmatig de open haard of houtkachel brandt, hebben vooral kinderen een groter risico op luchtwegklachten, zoals bijvoorbeeld verkoudheid, astma, bronchitis en longontsteking. Doordat kinderen vaak sneller ademen, krijgen ze meer fijnstof binnen op een kleiner oppervlakte van zich nog ontwikkelende longen. Blootstelling aan houtrook kan directe klachten van de luchtwegen geven zoals hoesten, benauwdheid (kortademigheid) en kan leiden tot extra medicijngebruik. Met een fijnstofmeter kan de situatie in een woonkamer worden gemeten.