Bijgewerkt: 28 maart 2024

Amstelveen gaat handhaven op illegale vakantieverhuur van woningen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
25-08-2022

De gemeente Amstelveen gaat handhaven op illegale vakantieverhuur van woningen. Het aanbieden en verhuren van een woning voor vakantieverhuur zonder vergunning is volgens de Huisvestingsverordening niet toegestaan.

Adam Elzakalai (VVD) wethouder Wonen: 'Qua woondruk staat Amstelveen op nummer 1 positie in Nederland volgens de Atlas voor gemeenten. Iedereen wil graag in Amstelveen wonen onder meer wat betreft ligging, leefbaarheid en bereikbaarheid. We willen voorkomen dat woningen uit de woningvoorraad gehaald worden om illegaal verhuurd te worden aan toeristen. Daarom gaan we strenger contoleren en hier ook op handhaven. Binnenkort gaan we ook meer inzet plegen op woningen die al meer dan een half jaar leegstaan.'

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2022)

Adam Elzakalai (VVD) wethouder Wonen


Wat is toegestaan? Het aanbieden en verhuren van een woning voor vakantieverhuur zonder vergunning is niet toegestaan. In Amstelveen gelden regels voor de vakantieverhuur van woningen. De hoofdbewoner heeft de woonruimte als hoofdverblijf en staat op het adres van de woonruimte ingeschreven in de Basisregistratie Personen. De woonruimte wordt maximaal 30 nachten per kalenderjaar voor vakantieverhuur in gebruik gegeven. Per nacht wordt aan maximaal vier personen onderdak verleend. En de verhuur wordt van tevoren gemeld in het digitale nachtregister van de gemeente Amstelveen. De verhuurder houdt een nachtregister bij, heeft een zorgplicht en een geldige vergunning. Ook draagt de verhuurder toeristenbelasting af.

Handhaving. Bij overtredingen van de regels van vakantieverhuur kunt u een bestuurlijke boete krijgen. Op het ontbreken van een vergunning staat een boete van € 22.500,-. Op het niet melden van verhuur staat een boete van € 6.500. Meer informatie over de regels voor vakantieverhuur van woningen kunt u vinden op  www.amstelveen.nl/toeristischeverhuur.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.